Samen de circulaire economie versnellen

11-02-2021

Fruitleather schaalt productie plantaardig alternatief voor leer op met stimuleringsregeling Green Chemistry Campus

Fruitleather is het eerste bedrijf dat op gaat schalen dankzij de ‘Stimuleringsregeling Biobased Economy – Green Chemistry Campus’. Fruitleather gaat samen met de Campus de productie van leerachtig materiaal op basis van afgedankte mango’s doorontwikkelen naar een productieproces met constante kwaliteit. Voor dit plantaardige alternatief voor leer, waar schoenen, handtassen en textiel van worden gemaakt, bestaat wereldwijde interesse.

Koen Meerkerk en Hugo de Boon van Fruitleather

Jeroen de Lange, wethouder economie, sociale zaken en werkgelegenheid van de gemeente Bergen op Zoom: ”Bedrijven zoals Fruitleather zijn de toekomstige nieuwe circulaire economie. Ze innoveren en brengen duurzame producten op de markt. Dit sluit precies aan bij de maatschappelijke opgaven en een van de speerpunten op de Brabantse Wal, de biobased economy. Ik ben hier blij mee.”

Fruitafval als waardevolle grondstof voor plantaardig alternatief voor leer

Ontwerpers Koen Meerkerk en Hugo de Boon van Fruitleather zetten afgedankt fruit om in een duurzaam, leerachtig materiaal. Ze halen mango’s op waarvoor anders moet worden betaald om het als afval te verwerken. Vervolgens zetten ze het om in een flexibel materiaal met een speciale coating zodat het sterk genoeg is om te worden verwerkt in producten als schoenen, handtassen en textiel.

Doorontwikkeling naar industrieel proces

Op dit moment produceert Fruitleather handmatig en in kleine hoeveelheden voor klanten uit de hele wereld. Met behulp van de stimuleringsregeling gaat Fruitleather samen met de Green Chemistry Campus, een stagiair van Avans Hogeschool en experts van het Natuurvezel Applicatiecentrum (NAC) het huidige proces analyseren, optimaliseren en opschalen. De uitdaging is om op grotere schaal te produceren, met constante kwaliteit, tegen een concurrerende prijs en met behoud van de gewenste materiaaleigenschappen.

Lokale fabrieken in mango producerende landen

Als het productieproces eenmaal is geoptimaliseerd en opgeschaald, kan het ook lokaal worden opgezet in mango producerende landen. Dat biedt een waardevolle toepassing voor afgedankte mango’s, het geeft mangoproducenten een extra inkomensbron en het vormt een milieuvriendelijk alternatief voor het looien van regulier leer.

€ 1,2 miljoen via de Green Chemistry Campus voor biobased MKB

In september 2020 stelde de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de Green Chemistry Campus en met behulp van een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Brabant, € 1.187.500,- beschikbaar voor midden- en kleinbedrijven (MKB) uit de Europese Unie die actief zijn in de biobased economy. Er is maximaal € 95.000,- per aanvraag beschikbaar in de vorm van cofinanciering. De stimuleringsregeling is populair: de huidige tranche is bijna vol, de volgende komt in juni beschikbaar. Geïnteresseerde bedrijven wordt geadviseerd zich nu al bij de Campus te melden

Green Chemistry Campus

De Green Chemistry Campus is een incubator voor ondernemers die hun biobased innovaties op willen schalen. De Campus biedt laboratoria, een demo facility, kantoor- en vergaderruimtes en technologische en bedrijfskundige expertise. Daarnaast biedt de campus voor startende ondernemers het Green Chemistry Innovation Lab: een business accelerator voor bio-circulaire ideeën met marktpotentie. Neem voor meer informatie contact op met business development manager Marcel Ernes via m.ernes@greenchemistrycampus.com of +31 (0)6 40 33 17 66.

Fruitleather

Fruitleather ontwikkelt een nieuw, milieuvriendelijk maakproces dat afgedankt fruit omzet in een duurzaam, leerachtig materiaal. Fruitleather verkoopt wereldwijd en werkt met verschillende ontwerpers aan producten zoals schoenen, handtassen en textiel. Neem voor meer informatie contact op met Hugo de Boon via hugo@fruitleather.nl of met Koen Meerkerk via koen@fruitleather.nl.