Business Accelerator
voor de opschaling van
Bio-circulaire Innovaties

23-03-2020

Nieuwe Green Chemistry Campus Community Member: Fruitleather

Per 1 maart heeft Fruitleather zich aangesloten bij de Green Chemistry Campus Community. Dit Rotterdamse bedrijf ontwikkelt een nieuw, milieuvriendelijk maakproces dat afgedankt fruit omzet in duurzaam, leerachtig materiaal. Op de Campus gaat Fruitleather aan de slag met materiaalontwikkeling en financiering.

Fruitafval wordt waardevolle grondstof voor plantaardig leer

We leven in een wereld waarin grondstoffen aan de ene kant elke dag schaarser worden, terwijl ze aan de andere kant weg worden gegooid. Elk jaar wordt er wereldwijd 1.3 biljoen ton voedsel weggegooid. 30% van ‘s werelds landbouwgrond wordt gebruikt om voedsel te produceren en een derde van het voedsel wordt weggegooid. Wat als we fruitafval niet zouden zien als restproduct maar als waardevol uitgangsmateriaal? Dat is de visie van Fruitleather in een notendop.

Ontwerpers Koen Meerkerk en Hugo de Boon van Fruitleather zetten afgedankt fruit om in een duurzaam leerachtig materiaal dat sterk genoeg is om te worden gebruikt voor schoenen, handtassen en andere producten. Fruitleather haalt afgedankt fruit zoals mango’s op waarvoor anders moet worden betaald om het af te voeren. Vervolgens zetten ze het om in een flexibel materiaal dat met een speciale coating kan worden gebruikt om bijvoorbeeld schoenen van te maken. 

Op dit moment kan Fruitleather tussen de 50 en 70 vierkante meter per maand maken. De vellen hebben een afmeting van 40 bij 60 cm. (0,25 m2). Voor het maken van één vierkante meter is 6 kg fruitpuree nodig.

Doorontwikkeling naar industrieel chemisch proces

Op de Campus gaat Fruitleather het ‘leer’ doorontwikkelen naar een industrieel chemisch proces. Daarnaast krijgen ze ondersteuning op het vlak van financiering en subsidies. Hugo de Boon, mede-oprichter van Fruit Leather: “We zijn ervan overtuigd dat de Green Chemistry Campus de juiste kennis en expertise in huis heeft om ons hierbij te ondersteunen”.

Bekijk de rapportage die VPRO’s Tegenlicht over Fruitleather maakte

 

Meer informatie & contact

Fruitleather verkoopt wereldwijd; behalve de vellen zijn er via de website ook proefpakketten te koop. Daarnaast is er de mogelijkheid om via de website een gepersonaliseerde materiaalaanvraag te doen. Fruitleather werkt met verschillende ontwerpers die diverse producten maken en die altijd geïnteresseerd zijn om met nieuwe bedrijven samen te werken. 

Neem voor meer informatie over Fruitleather contact op met Hugo de Boon via +31(0)6 47 65 10 19 of hugo@fruitleather.nl of met Koen Meerkerk via +31(0)6 39 86 21 70 of koen@fruitleather.nl.