Samen de circulaire economie versnellen

02-03-2021

TNO’s Biorizon spin-off Relement vestigt zich op Green Chemistry Campus met bio-aromaten voor superieure verf

TNO’s Biorizon spin-off Relement vestigt zich op de Campus. Het bedrijf gaat op commerciële schaal bio-aromaten produceren en verkopen voor toepassing in onder meer smeermiddelen en coatings. Aromaten worden nu nog van aardolie gemaakt en de productie van deze chemische bouwstenen heeft een negatieve impact op het klimaat. De bio-aromaten van Relement vormen een kwalitatief beter en duurzamer alternatief voor fossiele aromaten in bestaande producten. Zo draagt Relement bij aan een groene chemische industrie én betere producten.

De Green Chemistry Campus is voor ons een logische vestigingslocatie”, zegt Relement CEO Roger Blokland. “Ons team werkt nauw samen met TNO dat in de demo facility van de Campus geavanceerde apparatuur heeft om samples van bio-aromaten te produceren. Daarnaast biedt de Campus alles wat we nodig hebben: laboratoria, kantoren, experts en een community van gelijkgestemde ondernemers die elkaar verder willen helpen.”

Bio-aromaten: duurzaam alternatief voor de chemische industrie

De spin-off Relement komt voort uit het werk wat TNO verricht binnen Shared Research Center Biorizon. Biorizon, een initiatief van TNO en VITO, werkt sinds 2013 op de Campus aan technologieën voor de productie van functionele bio-aromaten. Aromaten zijn essentiële bouwstenen voor de chemische industrie: maar liefst 40% van alle chemicaliën zijn aromatisch van aard. Ze voegen functionaliteit toe aan producten zoals kunststoffen, verven, coatings en smeermiddelen, waaronder krasvastheid, stabiliteit en UV-bestendigheid.

“De Campus is al sinds 2013 de thuisbasis van Biorizon”, zegt Green Chemistry Campus directeur Connie Paasse. “Waar beter dan op de Campus zou Biorizon’s eerste spin-off kunnen landen? Relement is een mooie aanvulling op onze community. Ik wens Roger en zijn team veel succes!” 

Relement brengt bio-aromaten op de markt

Afgelopen zomer is Relement B.V. opgericht om de bio-aromaten die binnen het TNO-deel van Biorizon zijn ontwikkeld op commerciële basis te produceren en verkopen. De naam Relement verwijst naar ‘the renewable element’: de hernieuwbaarheid van het essentiële element aromaten. Relement benut namelijk hernieuwbare biomassareststromen als grondstof in plaats van petrochemische grondstoffen. De marktomvang voor hoogwaardige aromaten is € 2,5 miljard dus de potentie om deze tot dusver petrochemische bouwstenen te vergroenen is enorm. Op termijn wil Relement commerciële fabrieken bouwen voor diverse premium bio-aromaten en zo bijdragen aan een groenere chemische industrie.

Substantiële CO2-reductie & superieure eigenschappen

Een van de eerste bio-aromaten die Relement op de markt brengt, is een alternatief voor fossiel phthalic anhydride dat onder meer wordt toegepast in alkydverf. Met de bio-aromaten van Relement kan voor het eerst 100% biobased alkydverf worden gemaakt. Deze verf gaat niet alleen langer mee door een betere krasvastheid en UV-bestendigheid, hij is ook aanzienlijk duurzamer, zo bleek vorige maand uit een onderzoek van CE Delft dat in opdracht van Circular Biobased Delta werd uitgevoerd. Door het vervangen van petrochemische phthalic anhydride door biobased 3-methylphtalic anhydride kan Relement vanaf 2027 per kilogram een CO2-reductie van 3,1 kg CO2-eq. realiseren. In totaal betekent dit een jaarlijkse CO2-reductie van 94 kt CO2-eq.

Relement

Relement is een bedrijf voor de ontwikkeling, productie en marketing van bio-aromaten. Relement is een spin-off die voorkomt uit het werk wat TNO verricht binnen Shared Research Center Biorizon. Relement zet biomassaresiduen om in hoogwaardige bio-aromaten. Deze functionele bio-aromaten zijn niet alleen veel duurzamer, maar vooral ook kwalitatief beter: verf wordt bijvoorbeeld beter bestand tegen zonlicht en isolatieschuim wordt sterker. Neem voor meer informatie contact op met CEO Roger Blokland via roger.blokland@relement.eu of +31 (0)6 11 27 60 55.

Green Chemistry Campus

De Green Chemistry Campus is een incubator voor ondernemers die hun bio-circulaire innovaties op willen schalen. De Campus biedt laboratoria, een demo facility, kantoor- en vergaderruimtes, een community en technologische en bedrijfskundige expertise. Daarnaast biedt de campus voor startende ondernemers het Green Chemistry Innovation Lab: een business accelerator voor bio-circulaire ideeën met marktpotentie. Neem voor meer informatie contact op met business development manager Marcel Ernes via m.ernes@greenchemistrycampus.com of +31 (0)6 40 33 17 66.