Hier werken we samen aan de versnelling
van de grondstoffentransitie

06-08-2019

3D Animatie van TNO’s Biorizon Biomass to Bio-Aromatics Lab op de Green Chemistry Campus

Start de animatie en waan je in de demo facility van de Green Chemistry Campus waar biomassa reststromen door TNO worden omgezet in aromaten.

Biorizon ontwikkelt aromaten uit biomasa reststromen

Aromaten zijn een van de belangrijkste grondstoffen voor de chemische industrie met toepassingen in plastics, coatings, voeding en cosmetica. Op dit moment worden aromaten gewonnen uit aardolie en dat leidt tot een aanzienlijke uitstoot van CO2. Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO, VITO en ECN part of TNO, onderzoekt samen met de industrie hoe aromaten gewonnen kunnen worden uit biomassa reststromen zoals groente-, fruit- en tuinafval. Het doel: de chemische industrie vanaf 2025 in staat stellen om bio-aromaten te produceren op commerciële schaal. Maar liefst 40% van alle chemicaliën is aromatisch van aard dus het potentieel om te vergroenen is enorm.

De apparaten die je in de animatie kunt zien:

  1. Bifasische Reactor (BPR): Ontworpen voor de continue conversie (1-10 L / u) van oplossingen van lignocellulosesuiker in furanische tussenproducten.
  2. Multi-Purpose Batch Reactor (MPBR): flexibele reactoropstelling, met een geïntegreerde filtratie-eenheid, om een ​​verscheidenheid aan bio-aromatische monsters te bereiden.
  3. Condensatieskid: Continue reactor (1-10 L / h) voor corrosieve reacties. Hoofdzakelijk gebruikt om furanische tussenproducten te bereiden.
  4. Continuous Flow Diels-Alder Skid: Continue reactor (1-10 L / h) voor bio-aromaten / precursor productie op een schaal van meerdere kilogrammen per dag.

De Biphasic Reactor en de Condensation Skid zijn gerealiseerd binnen het SCeLiO4B-project, dat mede werd gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, OPZUID, het ministerie van Economische Zaken en de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het Continuous Flow Diels-Alder Skid is tot stand gekomen binnen het BIO-HArT project dat mede is gefinancierd door Interreg. 

Meer informatie

  • Wilt u meer weten over de diensten en facilteiten die de Green Chemistry Campus (in de demo facility) biedt om biobased innovaties op te schalen? Neem dan contact op met ons team.
  • Bent u geinteresseerd om samples van bio-aromaten te testen in uw toepassingen en de resultaten te delen met Biorizon, neem dan contact op met Roger Blokland via roger.blokland@tno.nl of +31 (0)6 11 27 60 55.