Samen de circulaire economie versnellen

05-02-2021

Biorizon en Campus onderzoeken hoe applicatiecentrum marktintroductie bio-aromaten kan versnellen

Het op de Green Chemistry Campus gevestigde Shared Research Center Biorizon werkt met een subsidie van het Onderzoek & Ontwikkelfonds Regio West-Brabant aan een businessplan voor een applicatiecentrum voor bio-aromaten. Deze groene chemicaliën, die Biorizon ontwikkelt, zijn essentieel voor het realiseren van een circulaire bio-economie en het verkleinen van de CO2-voetafdruk.


Waardeketen voor de ontwikkeling van bio-aromaten

Bio-aromaten: duurzaam alternatief voor de chemische industrie

Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO en VITO, ontwikkelt sinds 2013 technologieën voor de productie van bio-aromaten op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Aromaten zijn belangrijke bouwstenen voor de chemische industrie: maar liefst 40% van alle chemicaliën zijn aromatisch van aard. Ze voegen essentiële functionaliteit toe aan producten zoals kunststoffen, harsen en coatings, waaronder krasvastheid en UV-bestendigheid.

Op dit moment zijn deze aromaten op petrochemische basis en dit heeft een negatieve impact op het klimaat. Daarom ontwikkelt Biorizon bio-aromaten op basis van biomassareststromen. Deze vormen een duurzaam alternatief voor aromaten in bestaande petrochemische producten, zoals verf, lijm en smeermiddelen.

Marktverkenning en businessplan Biorizon Applicatiecentrum

In de afgelopen zeven jaar schaalde Biorizon de productie van bio-aromaten succesvol op. De volgende stappen zijn demonstratie en commerciële productie. Dit vraagt om een intensieve samenwerking met de industrie rond het toepassen van bio-aromaten in concrete producten zoals coatings, kleefmiddelen, kitten, elastomeren en plastics.

Er is in Nederland en Vlaanderen al veel kennis, ervaring en apparatuur beschikbaar voor applicatie-onderzoek. Biorizon oprichters TNO en VITO onderzoeken nu samen met de Green Chemistry Campus hoe een Biorizon Applicatiecentrum het beste kan voorzien in de behoeften van de industrie en hoe Biorizon de reeds aanwezige kennis, ervaring en apparatuur op het gebied van bio-aromaten optimaal kan ontsluiten en verder kan uitbouwen. De komende maanden ontwikkelt Biorizon een businessplan met input van bedrijven, overheden, kennis- en onderwijsinstellingen en partners uit het ecosysteem

Intensieve samenwerking

De basis voor succes is intensieve samenwerking en het delen van kennis, ervaring en faciliteiten maar ook investeringen en risico’s. Bedrijven ontwikkelen nieuwe, duurzame producten met unieke eigenschappen waarmee ze zich onderscheiden van concurrenten. Biorizon maakt samen met de industrie de commerciële productie van bio-aromaten mogelijk vanaf 2025. Zo werken we samen aan de totstandkoming van een circulaire bio-economie en een sterke regio waar de reeds aanwezige infrastructuur optimaal wordt ingezet.

Oproep tot participatie

Bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden worden van harte uitgenodigd om te participeren in de marktverkenning voor het Biorizon Applicatiecentrum en om mogelijkheden tot samenwerking te bespreken. Neem voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek contact op met business development Manager Marcel Ernes, via m.ernes@greenchemistrycampus.com of 06 4033 1766.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant. Dit project geeft op termijn een belangrijke impuls aan de innovatie, het verduurzamen van de economie en het verbeteren van het vestigingsklimaat voor deze regio.