Hier werken we samen aan de versnelling
van de grondstoffentransitie

15-11-2021

Nieuwe community member: BioVoice publieksprijswinnaar Comgoed

Comgoed, leverancier van compost, biomassa, champost en grond- en reststoffen, is recent toegetreden tot de Green Chemistry Campus Community. Het lidmaatschap verdiende dit Zuid-Hollandse bedrijf als winnaar van de BioVoice publieksprijs. Binnen de community van de Campus zoekt Comgoed naar aanbieders van plantaardige restproducten, technologie voor het scheiden van dikke en dunne fractie, het scheiden van meststoffen uit waterige fractie en een oplossing om bestrijdingsmiddelen uit digestaat te verwijderen.

Comgoed nam dit jaar voor het eerst deel aan het BioVoice-programma dat vraagstukken van grootbedrijven verbindt aan oplossingen van mkb’ers. En met succes! Het bedrijf ontving een innovatiecontract om een potgrondsubstraat voor de tuinbouw te ontwikkelen uit digestaat; een reststof van Cosun Beet Company na de vergisting van suikerbietenpulp tot biogas. Bovendien won Comgoed de BioVoice publieksprijs, een lidmaatschap van de Green Chemistry Campus Community.

Over muurtje heen kijken

Florus van der Paauw, directeur van Comgoed, is erg te spreken over het BioVoice programma: “Wat me opviel was de diversiteit van de mensen. Sectoren zijn vaak naar binnen gericht. In de compostwereld gebruikt bijvoorbeeld iedereen dezelfde techniek, terwijl in andere sectoren andere technieken worden gebruikt voor hetzelfde probleem. Ik vind het interessant om over het muurtje heen te kijken. We hebben inmiddels al interessante gesprekken gevoerd en er zijn vervolgafspraken gemaakt.”

Kunstmest- en veenvervangers

Comgoed is geen nieuwe speler. Het bedrijf bestaat al 20 jaar en heeft 46 werknemers, waarvan 23 chauffeurs. Waar het bedrijf zich eerst vooral richtte op biomassa, kijkt het nu ook naar kunstmest- en veenvervangers. Voor het vervangen van de niet-hernieuwbare grondstof veen ligt er nationaal een stevige ambitie: vanaf 2025 moet er in de particuliere markt 60% minder veen worden gebruikt en in de zakelijke sector 40%. Vandaar dat Comgoed naarstig op zoek is naar partijen die hen hierbij kunnen helpen. Concreet zoekt het bedrijf:

  1. Plantaardige reststromen, bijvoorbeeld uit de land- en tuinbouw, om een substraatgrondstof van te maken.
  2. Technologie om bestrijdingsmiddelen af te breken in digestaat. Bijvoorbeeld digestaat op basis van vergiste bietenpulp waarvan de bieten met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld.
  3. Technologie om de dikke fractie van de dunne fractie te scheiden.
  4. Technologie om uit de dunne, waterige fractie meststoffen te scheiden die als kunstmestvervanger kunnen dienen.

De grote uitdaging van Comgoed is om uit gerecyclede grondstoffen een product te ontwikkelen met dezelfde eigenschappen als een nog nooit eerder gebruikt product. Er zijn veel variabelen die allemaal getest moeten worden. Via de community van de Green Chemistry Campus en het netwerk van zowel de Campus als BioVoice hoopt Comgoed oplossingen te vinden.

Green Chemistry Campus

De Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom is een incubator waar ondernemers, overheden en kennisinstellingen werken aan de opschaling van biobased en circulaire innovaties. De Campus biedt laboratoria, een demo facility, kantoor- en vergaderruimtes, technologische en bedrijfskundige expertise en een levendige community van gelijkgestemde ondernemers die elkaar graag verder helpen. Zo werken we samen aan de totstandkoming van een circulaire economie en een sterke regio.

Contact