Samen de circulaire economie versnellen

10-12-2019

Innovatief met een honderd jaar oude techniek

Mechanische scheidingstechnologie voor het verwijderen van hele kleine vaste deeltjes uit vloeistof bestaat al ruim honderd jaar. Evodos uit Raamsdonksveer geeft er een eigen draai aan en is daarin zeer succesvol. “Onze machines optimaliseren de omstandigheden om deeltjes te kunnen onttrekken, waardoor we zeer efficiënt kunnen scheiden”, vertelt sales manager Bas van Opdorp.

“Sneller draaien is één aspect, het andere is dat je de vloeistofstromen bij die hoge snelheden beheersbaar wilt houden.” Dat is precies waarvoor mede-oprichter Hen Boele een oplossing bedacht toen hij voor een baggerbedrijf werkte aan het ontwateren van klei. “Wij noemen dit de dynamic settling technologie en die is door ons gepatenteerd. Het is een extreem moeilijk proces.”

Game changer
De technologie die Boele ontwikkelde, leidde uiteindelijk in 2007 tot Evodos. “Het is een game changing separatietechniek. Wij veranderen hiermee processen, productstromen en verdienmodellen. Dat kan omdat wij op een economische manier iets uit een vloeistof kunnen halen, waardoor iets dat eerder als afval werd afgevoerd, nu ineens een grondstof wordt.” 

In eigen huis ontwikkeld
Simpel gezegd bestaan de machines uit aandrijving, besturing en een drum waarin de separatie plaatsvindt. Dit gebeurt met een set speciaal gemodelleerde platen met een scharnierconstructie, de slimme oplossing die het verschil maakt. Het geheel zit in een robuuste rvs kast. Er zijn twee uitvoeringen, de E10 die handmatig bediend moet worden en de volautomatische E50. 

Algen scheiden
De eerste klanten vond Evodos in de algenteeltsector. Algen zijn niet alleen heel klein, ze zijn ook heel kwetsbaar. “Om de algen te kunnen scheiden heb je niet alleen G-krachten nodig maar ook een proces wat de alg beschermt en een optimale oogst garandeert. Met dat slimme platenpakket dat de turbulentie beperkt, kunnen we dat.”

Boorvloeistof schoonmaken
De techniek is ook toepasbaar in andere sectoren. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de kostbare boorvloeistof in de olie- en gasindustrie. “Wij maken de vloeistof beter geschikt voor hergebruik. En omdat wij ook de allerkleinste deeltjes eruit halen, verbetert de kwaliteit van de boorvloeistof waardoor het boorproces efficiënter verloopt. Bovendien is het hergebruik beter voor het milieu.”

Enorme potentie
“Dankzij een succesvolle demo voor een oliebedrijf in Abu Dhabi staan we nu in een grote tender van dat bedrijf op de lijst met aangewezen leveranciers. Servicebedrijven die willen inschrijven, moeten uit die lijst leveranciers kiezen. Het is best een ingewikkelde businesscase met veel stakeholders, maar de potentie is enorm. We ondersteunen dit door deel te nemen aan internationale workshops en zijn daarbij onlangs in Malaysia nog verkozen tot meest innovatieve technologie.” 

BioVoice
Evodos doet mee aan BioVoice, een initiatief van REWIN en de Green Chemistry Campus. In dit innovatie- en business boosterprogramma worden grote(re) bedrijven en mkb/start-ups aan elkaar gekoppeld via challenges. Een van de challenges was van multinational Cargill, dat een milieuvriendelijke en efficiëntere manier zoekt voor het ontwateren van biomassa. Van Opdorp: “We zetten eerst een testopstelling neer op de Campus om de techniek te laten zien. BioVoice is interessant omdat we meerdere geïnteresseerden kunnen bereiken en ook direct in gesprek komen met Cargill.”

“We zitten goed op koers; de algensector groeit, we boeken de eerste successen in oil & gas en er komt steeds meer (h)erkenning. Potentiële klanten bellen nu zelf, in plaats van dat wij moeten leuren.” 
------------------------------------------------
Dit REWIN artikel is een voorpublicatie uit de reeks "Roadtrip langs de MKB-parels van West-Brabant". Verschijningsdatum: juni 2020. 

 

‘Iets dat eerder als afval werd afgevoerd, is nu ineens een grondstof’