Samen de circulaire economie versnellen

18-04-2024

Impershield biobased impregneermiddelen en coatings: geïnspireerd door de Maya’s, doorontwikkeld in West-Brabant

Impershield wil bijdragen aan een inclusieve en volhoudbare maatschappij en biedt verschillende sectoren mogelijkheden om hun producten en projecten groener te maken.

Maar hoe?

Impershield levert biobased impregneermiddelen en coatings voor diverse toepassingen in de bouw, tuin en industrie zoals bij de verwerking van natuurvezel producten, maar ook voor verwerking in bijvoorbeeld civiele toepassingen.

De producten beschermen stenen, beton en stucwerk tegen vocht, vuil en UV. Gevels, vloeren en terrassen gaan langer mee en de mooie uitstraling blijft behouden en in sommige toepassingen kunnen kleuren zelfs geaccentueerd worden.

"Onze straatvoeg coating, genaamd Bioseal Pavement, is hiervan een mooi voorbeeld. De eerste verkenningen van de productontwikkeling waren met Avans, waarna het product vervolgens is doorontwikkeld op de Green Chemistry Campus. Een oplossing die veel interesse van gemeenten wekt; want het voorkomt niet alleen de groei van onkruid, er is ook 8-10 jaar lang geen bestrijding nodig. Van proefvlakken tot nu grootschaligere projecten. Mooi om te zien hoe een vanuit de Maya’s geïnspireerd boomhars-gebaseerde grondstof, nu tot sontwikkeling komt door het West-Brabantse biobased netwerk.” – aldu, Willem Kemmers.

Even terug in de tijd….

We herontdekken de kracht van de levende natuur steeds meer. Talloze natuurlijke grondstoffen die eeuwen geleden al gebruikt werden en in de laatste eeuw zijn verdrongen, worden weer herontdekt. Natuurlijke grondstoffen krijgen daardoor opnieuw een functie in producten.

Impershield begon als een studie naar de pigmenten die de Maya’s gebruikten in hun meesterwerken in de tempels van het plaatsje Bonampak in het zuiden van Mexico.

Ondanks het vochtige en hete klimaat, hebben de felle en levendige natuurlijke pigmenten de tand des tijds overleefd. De Maya’s gebruikten namelijk een speciale mix van hars en oliën uit lokale planten en bomen die bij elkaar een super vernis vormde.

Impershield heeft de ingrediënten en de technieken, om deze vernis te maken, weten te achterhalen en kan nu volgens duurzame methodes extraheren en fermenteren.

Dankzij de Maya’s groeien we nu uit tot één van schoonste producenten in de polymeer industrie en daardoor dragen ook de Maya’s een steentje bij aan een schonere moderne wereld.

Neem ook eens een kijkje op de website om te zien in welke projecten Impershield producten een verschil hebben kunnen maken: Projecten – Impershield Europe

Op de foto's hieronder zie je een foto tijdens het aanbrengen van de Bioseal Pavement, en de tweede foto laat zien hoe de straat er na een half jaar nog bij ligt.