Community members

Onderstaande bedrijven zijn member van de Green Chemistry Campus Community

Green Chemistry Campus


Biorizon

BiorizonShared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO, VITO, ECN en de Green Chemistry Campus, richt zich op de technologische ontwikkeling voor de productie van functionele biobased aromaten.


TNO

TNODe missie van TNO luidt: TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. TNO verlegt grenzen onder andere door het combineren van expertises en het opzetten van shared research zoals op de Green Chemistry Campus. De duurzaamheidsrevolutie in de chemische industrie biedt enorme kansen om innovaties te bewerkstelligen in het gebruik van grondstoffen, productiemethoden en waardeketens. TNO helpt daarbij door samen met de chemische industrie te werken aan ontwikkeling en toepassing van duurzame grondstoffen, producten, processen en productieketens.


VITO

VITOVITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) is een toonaangevende Europese onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. VITO levert intelligente en kwalitatief hoogwaardige oplossingen die een concurrentievoordeel kunnen betekenen voor grote en kleine bedrijven. Het biedt objectief onderzoek, studies en adviezen op basis waarvan de industrie en de overheid hun toekomstig beleid kunnen bepalen.


Gova Handelskwekerij

Gova HandelskwekerijPotentia e Plantis ; Kracht uit Planten: vanuit de Laurierkwekerij van Gova en het scala aan onderzoeken dat al jarenlang in huis wordt uitgevoerd, is het idee ontstaan om het eigen gesnoeid laurierblad te verwerken tot nieuwe producten. Dit in het kader van “No Waste”, onze 100% duurzame doelstelling en de kracht die wij in planten zien. Gova heeft daartoe een eigen laboratorium gebouwd waarin ze plantaardige materialen onderzoeken en verwerken tot innovatieve producten op onder andere Culinair en Care gebied.


Gooskens Hout

Gooskens HoutVurenhout is een veel toegepaste houtsoort die in Nederland volop verkrijgbaar is. Het hout is echter niet bestand tegen weersinvloeden en wordt daarom niet vaak onbehandeld toegepast. Met polytreat wordt getracht het levensduur van vurenhout te verlengen. Polytreat is het polymeriseren van pyrrool op het houtoppervlak, hierbij ontstaat polypyrrool dat het hout naast bescherming ook een matte zwarte kleur geeft. Polypyrrool is een bijzondere polymeer met een aantal bijzondere eigenschappen waaronder (UV) stralings-absorptie en –reflectie en zo ook dus zonlicht. Pyrrool kan gewonnen worden uit biomassa. We zien in GCC een partner die ons kan ondersteunen in het uitvoeren van veroudering- en duurzaamheidstesten, de biologische herkomst van pyrrool, proces optimalisatie en mogelijk ook LCA analyses.


Dutch Water Tech

Dutch Water TechDutch Water Tech is gespecialiseerd in de biologische en duurzame aanpak van problemen bij oppervlaktewateren en wat daarop uitkomt. Projecten variëren van projecten in grote waterpartijen tot de duurzame aanpak van stank bij rioleringsstelsels. Zo helpen zij gemeentes, waterschappen en overheidsgelieerde diensten op het gebied van waterkwaliteit en biodiversiteit. Daarbij gebruiken ze duurzame middelen, zoals waterplanten of bacteriën die sliblagen afbreken, maar ook producten voor oeverbescherming van biopolymeren, zoals een kooi om waterplanten in parkvijvers te beschermen tegen vraat door ganzen. Dutch Water Tech, een BioVoice winnaar, is al gevestigd in Bergen op Zoom. CEO Mark den Dubbelden: ‘Ik had wel eerder gehoord van de Green Chemistry Campus, maar pas sinds BioVoice kwam ik erachter hoe waardevol het netwerk van de community voor ons kan zijn.Samen met Rodenburg Biopolymers gaan we nu een product ontwikkelen voor de oesterkweek.”


Evodos Dynamic Settlers

Evodos Dynamic SettlersEvodos is een Raamsdonksveerse fabrikant van apparatuur voor het scheiden van vaste deeltjes in vloeistoffen. Evodos won begin 2019 een van de BioVoice challenges en gaat binnenkort samen met Cargill een installatie neerzetten in de Demo Facility van de Campus om de efficiency aan te tonen van van de Evodos methode voor het ontwateren van biomassa. "Evodos game changing separation technologie", is een gepatenteerde nederlandse 100% mechanische technologie voor het scheiden van vloeistof en vaste deeltjes tot micron grootte. Toepassingen zijn reeds te vinden in onder andere Algenkweek , Mestverwerking, Olie en gas boorvloeistoffen en ontwateren van biomassa.


Vibers

VibersVibers teelt olifantsgras op braakliggende bouwgrond die als gevolg van de economische tegenwind voorlopig niet wordt gebruikt. Olifantsgras bevat cellulose en lignine waar Vibers 'Hierpapier' van maakt en op termijn biobased bouwmaterialen en bioplastic. Vibers werd na het winnen van de Zuid-Hollandprijs in 2012 opgericht en stond een jaar later in de Top 100 van meest innovatieve MKB-bedrijven van Nederland. Het bedrijf bereikte tweemaal de finale van de TEDxAmsterdam Award.


Nettenergy BV

Nettenergy BVNettenergy produceert duurzame energie en grondstoffen uit plantaardige biomassa. Het heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van de innovatieve flash pyrolyse technologie PyroFlash, het produceren van hoogwaardige pyrolyse olie en het toepassen van pyrolyse-olie in dieselmotoren en warmte-krachtkoppeling (WKK). Nettenergy richt zich op lokale markten waarbij de grondstof (hout, gras, gewasresten) voor het pyrolyse proces al aanwezig zijn. Nettenergy wil de eigenaren van deze grondstof (gemeentes, bosbeheerders, landbouwers) in staat stellen zelf elektriciteit en warmte op te wekken. Hiervoor wordt gewerkt vanuit een uniek concept: de mobiele pyrolyse installatie.


Nimaro Ageno Consult

Nimaro Ageno ConsultNimaro Ageno Consult biedt onafhankelijk advies aan klanten uit de chemische industrie die geconfronteerd worden met de noodzaak bestaande producten verder te ontwikkelen of nieuwe te lanceren en - indien gewenst - te beschermen met paten(en). Doordat de expertise van Nimaro Ageno Consult op technisch-wetenschappelijk vlak ligt, vervult het bureau in het valorisatietraject regelmatig een brugfunctie tussen (eventueel academisch) idee en commercieel product. Henri Grünbauer is gecertificeerd 6sigma 'black belt'. In voorkomende gevallen steekt hij zelf de handen uit de mouwen om een goed idee te testen. Zijn specialiteit en ervaring liggen op het gebied van de ontwikkeling van producten, gebaseerd op tweede generatie 'renewables', zoals lignine, bietenpulp en –in het GCC onderzoek- biomassa


Rubia 100% Natural Colours

Rubia 100% Natural ColoursRubia 100% Natural Colours produceert natuurlijke kleurstoffen voor de tapijt-, textiel,- en kledingindustrie. Rondom Steenbergen telen boeren in opdracht van Rubia 100% Natural Colours planten als meekrap en wouw. Deze planten, die hier van oudsher al worden verbouwd, bevatten natuurlijke kleurstoffen die Rubia 100% Natural Colours er met een gepatenteerd proces uit haalt.


Impershield

ImpershieldBio-polymerenproducent Impershield levert producten en toepassingen op basis van natuurlijke polymeren voor de bescherming van natuur- bak- en betonsteen en natuurlijke acrylvervangers aan de verfindustrie, verpakkingsindustrie en de bouw. Plantaardige harsen en oliën en kennis van de Maya’s vormen de basis voor de producten. De combinatie van productontwikkeling in Mexico en toegepast onderzoek in Europa, zorgt voor continu innoveren en uitbreiden van het aanbod aan beschikbare producten.


Cyber Colloids

Cyber ColloidsCyber Colloids is een organisatie die zich toelegt op het brengen van textuurinnovatie in de voedingsindustrie, waardoor bedrijven kosteneffectief waarde kunnen toevoegen via R&D. Cyber Colloids wordt gezien als een gevestigd expertisecentrum, vooral in polysacharidechemie, met een wereldwijd bereik en een succesvolle deelnemer aan door de EU gefinancierd onderzoek. Zij zijn in Ierland gevestigde met personeel zowel in Ierland als in het Verenigd Koninkrijk.


Alpha Packaging Europe

Alpha Packaging EuropeAlpha Packaging is een Amerikaans producent van PET en rPET flessen en potten voor de consumentenmarkt. In onze vestiging in Etten-Leur maken we verpakkingen voor voeding, voedingssupplementen, farmacie, persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen in een brede variëteit van stijlen en kleuren. We bieden onze klanten een keuze uit meer dan 300 standaard producten en ontwikkelen ook veel customized. Ons innovatieve productieproces is gebaseerd op single stage de techniek van injection stretch blowmolding. Onze klanten staan centraal en kwaliteit staat hoog in ons vaandel. We zijn BRC AA-gecertificeerd; de wereldwijde standaard voor voedselveiligheid. Duurzaamheid is ook een van onze centrale thema’s. We streven naar ‘zero waste’ zodat uiteindelijk al ons productieafval de deur uit gaat als een nieuw product of als grondstof voor een nieuw product. We maken al veel producten van 100% recycled PET (rPET). Daarnaast informeren we ons via de community van de Green Chemistry Campus graag over de ontwikkelingen op het gebied van plantaardige materialen voor verpakkingsproducten, zodat we hier in de toekomst op in kunnen spelen.


Centre of Expertise Biobased Economy

Centre of Expertise Biobased EconomyDe missie van het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) is bedrijven helpen in hun biobased ambities door met hen het HBO onderwijs te vernieuwen en toegepast onderzoek uit te voeren dat er toe doet. Zo zorgt het CoE BBE voor uitstekend opgeleide professionals die de transitie naar een biobased samenleving kunnen dragen en vormgeven. De activiteiten van het CoE BBE zijn afgestemd op de behoeftes van het bedrijfsleven. Hierbij gaat het over het verkrijgen van goed opgeleide professionals, faciliteiten voor prototyping en een centraal kennispunt voor biobased onderwijs, onderzoek en facilitering. Om hierin te kunnen voorzien werkt het CoE BBE met de volgende pijlers; biobased onderwijs innovatie, toegepast biobased onderzoek en business support. Het CoE BBE is een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences.


Groene Vaert

Groene VaertManagement en consultancy op het gebied van de bio-gebaseerde economie en gerelateerde cleantech activiteiten door Willem Sederel.


Lightronics

LightronicsLightronics is – als producent van verlichtingsoplossingen voor de (semi)openbare ruimte – partner van onder meer overheden, ov-organisaties, energiemaatschappijen, industrie, woningbouwcoörporaties, architecten en installateurs. Het bedrijf bestaat ruim zeventig jaar en is gevestigd in Waalwijk. Lightronics streeft naar inventieve lichtoplossingen die het milieu minimaal belasten. Zij doet dit onder meer door energiezuinige lichttechniek en te kiezen voor recyclebare materialen. Efficiency in productie, opslag en transport vertaalt zich in een duurzaam eindproduct. Om kwaliteit te kunnen garanderen worden halffabricaten en eindproducten op vele punten gecontroleerd en getest, conform ISO9001 en ISO2859. De veiligheid en prestaties van de producten van Lightronics worden geborgd door onze onder meer het DEKRA Led Performance certificaat en het lakcertificaat Qualitycoat ISO12944.


Barrista Facilitair Bedrijf

Barrista Facilitair BedrijfBarrista loopt voorop bij het creëren van innovatieve, doeltreffende en aantrekkelijk geprijsde oplossingen op het gebied van schoonmaak, glasbewassing, catering, adviezen op materialen, en ontzorgen door praktische, hoogwaardige en betrouwbare adviezen aan onze afnemers. Barrista draagt haar steentje bij aan een beter milieu. We beperken woon-werkverkeer waar mogelijk, werken milieuvriendelijker en kiezen voor zuinige bedrijfsauto’s. Ook kopen we zo veel mogelijk milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en gaat ons team bewust om met water en energie, om verspilling te beperken.


Bamboe Events

Bamboe Events"Met een groen tintje." Wij vinden een evenement op een natuurlijke locatie organiseren het leukste dat er is. In het bos, in een weiland, op een groene plek waar je de wind hoort waaien en de vogels hoort fluiten. Het licht is hier anders en we moeten het opnemen tegen de elementen van de natuur. Die hebben we natuurlijk niet altijd in de hand, maar Bamboe Events ziet dit juist als een uitdaging! We kunnen hier elke sfeer creëren die we willen.


BioTorTech BV

BioTorTech BVBioTorTech is gespecialiseerd in biomassa pre-en postprocessing, waarbij nuttige mineralen, vezels en andere componenten worden gezuiverd. Hierbij ontstaan een drietal basis grondstoffen voor onder ander: BioFertilisers, BioEnergy en BioChemicals. Uit deze specifieke gezuiverde BioGrondstoffen kunnen meerdere producten worden gemaakt, o.a. voor de agro, papier en chemische industrie.


Initiatiefnemers van de Green Chemistry Campus

Rewin
Sabic
Gemeente Bergen op Zoom
Provincie Noord-Brabant