Samen de circulaire economie versnellen

04-08-2022

Impershield realiseert 100% biobased onkruidbeheersing dankzij stimuleringsregeling

Impershield Europe uit Bergen op Zoom en Natural Plastics International uit Heemskerk zijn erin geslaagd om samen met de Green Chemistry Campus een volledig biobased onkruidbeheersmiddel door te ontwikkelen tot een marktklaar product. Impershield kreeg hiervoor een bijdrage uit de ‘Stimuleringsregeling Biobased Economy’ van de gemeente Bergen op Zoom en provincie Noord-Brabant. Het resultaat: een milieuvriendelijk en betaalbaar middel dat bestrating zo'n 10 jaar onkruidvrij houdt.

BioSeal Pavement

Veel gemeenten en hoveniers kennen de uitdaging om bestrating effectief onkruidvrij te maken zonder het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Milieuvriendelijke alternatieven zoals verhitten of borstelen zijn vaak minder effectief en duur. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelden Impershield Europe en Natural Plastics International samen met het Biopolymeren Applicatie Centrum van het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool een 100% biobased onkruidbeheersmiddel op basis van boomhars: BioSeal Pavement.

De eerste praktijktesten lieten niet overal de gewenste resultaten zien. Samen met de Green Chemistry Campus hebben Impershield en Natural Plastics daarom onderzocht welke factoren van invloed zijn, zodat overal het gewenste resultaat wordt bereikt: 10 jaar voorkomen van onkruidgroei tussen bestrating.

Het product BioSeal Pavement is te koop in de webshop van Impershield.

€ 1,2 miljoen via de Green Chemistry Campus voor biobased MKB

Impershield ontving voor de ontwikkeling van de biobased onkruidbeheerser een bijdrage uit de biobased stimuleringsregeling. In september 2020 stelde de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de Green Chemistry Campus en met behulp van een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant, € 1.187.500,- beschikbaar voor midden- en kleinbedrijven uit de EU die actief zijn in de biobased economy. Bedrijven kunnen maximaal € 95.000,- aanvragen in de vorm van cofinanciering. Er kunnen nog aanvragen ingediend worden. 

Impershield is het vierde bedrijf dat gebruik maakte van de stimuleringsregeling. Eerder ontving Fruitleather een bijdrage voor het doorontwikkelen van een plantaardig alternatief voor leer op basis van mango’s, Dutch Water Tech kreeg een bijdrage voor het ontwikkelingen van biobased waterplanteilanden en Terrawatt Biochar startte dankzij de regeling een pyrolysepilot op de Campus voor de ontwikkeling van biochar voor CO2-negatief asfalt.