17-02-2022
‘Revolutie’ in verfindustrie: dit Bergs bedrijf vervangt aardolie door plantenresten
Lees het BN DeStem interview met het op de Green Chemistry Campus gevestigde Biorizon spin-off bedrijf Relement. "Bio-aromaten maken verf niet alleen biobased, maar ook beter”
Zelf noemen ze het een revolutie in de verfindustrie. Door aardolie te vervangen door plantenresten zijn verf en coatings zoals we die op bruggen en windmolens smeren straks volledig ‘biobased’.
Producten waar verf op zit, worden aan het einde van hun levensduur vaak verbrand. Wat leidt tot extra CO2-uitstoot vanwege de fossiele grondstoffen waar ze van zijn gemaakt. Dat moet anders kunnen, dachten ze bij het Bergse Relement, een spin-off bedrijf van onderzoeksorganisatie TNO/Biorizon, waar Monique Wekking aan het roer staat en welke gevestigd is op de Green Chemistry Campus.
Voor producten die moeilijk te recyclen zijn, zoals verf en coatings, moeten moeten biomassa reststromen in de plaats komen. De productie van verf is nu nog grotendeels gebaseerd op aardolie, een fossiele grondstof ook gebruikt voor de productie van plastics en brandstof, die slecht is voor het milieu. Willen we de verdere opwarming van de aarde en de gevolgen voorkomen, afgesproken in het klimaatakkoord, dan moeten we overstappen op duurzame alternatieven.
‘Het maakt verf krasvaster’
En die zijn er. Alleen vraagt dat om een totale omslag van de chemische industrie, die nu nog grotendeels op die fossiele grondstoffen draait. Voor producten die moeilijk te recyclen zijn, zoals verf en coatings, moeten daar moeten biomassa reststromen zoals bagasse, die nu nog worden verbrand, voor in de plaats komen.
Bij Relement zijn ze nu in staat om grondstof furfural, gemaakt uit bagasse biomassa om te zetten in een chemische verbinding genaamd aromaat, een volwaardig alternatief voor fossiele aromaat die gebruikt wordt in verf. ,,Het mooie is, het maakt de verf niet alleen biobased, maar ook kwalitatief beter”, vertelt Monique Wekking. ,,Het verbetert bijvoorbeeld de krasvastheid.”
Cosun gaat biomassa omzetten
Furfural komt nu nog met name uit China en Dominicaanse Republiek. Maar Wekking wil in de toekomst vooral Europese reststromen gebruiken.
Nu Relement een EU subsidie heeft weten bemachtigen, kunnen Wekking en haar team het bio-aromaat voor het eerst op grotere schaal produceren en toepassen. Het Oostenrijkse Lenzing is een van de partners, net als Suikerfabriek Cosun en biobased scale-up Vertoro. Deze bedrijven gaan samen met TNO hun biomassa reststromen omzetten naar furfural en grondstoffen voor de productie van bio-aromaat.
De verf is een fractie duurder dan de aardolievariant. Wel een betere kwaliteit en veel minder milieubelastend. Dat is voor meer bedrijven doorslaggevend.
Het verfbedrijf Baril Coatings uit Den Bosch, met ook een vestiging in Etten-Leur, gaat de ‘biobased verf’ samen met bindmiddel producent Worlée produceren.
Wat is biobased?
Om klimaatneutraal en circulair te bouwen, moeten we overstappen op zogenoemde ‘biobased bouwmaterialen’. Wat zijn dat? De term biobased kom je steeds vaker tegen. Een strikte definitie van biobased bestaat niet, maar het gaat in alle gevallen om natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Het is alles wat door een organisme is geproduceerd. Zo krijg je bijvoorbeeld isolatiemateriaal van riet of vezelplaten van zeewier.
Inmiddels is ook een bedrijf gevonden dat de verf gaat gebruiken; de Oisterwijkse machinefabrikant Tobroco-Giant wil hun nieuwste elektrische heftruck met de biobased-verf in kleur spuiten door Straalbedrijf Boxtel. Dat gaat medio 2023 gebeuren.
Ondertussen lopen op de achtergrond verschillende gesprekken met afnemers die wel toekomst zien in de ‘groene’ verf. Het nog verder opschalen hangt af van investeerders die dat aandurven. ,,De verf is een fractie duurder dan de aardolievariant. Wel een betere kwaliteit en veel minder milieubelastend. Dat is voor meer bedrijven doorslaggevend.”
Het is niet voor het eerst dat ze binnen de muren van Biorizon Shared Research Center op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom uit plantenresten verf proberen te maken. Twee jaar geleden werd de reststroom van zeewier onderzocht als basis voor verf.
Zeewier
Onderzoeksorganisatie TNO voerde het onderzoek samen met diverse partners uit de Green Chemistry Campus onder de projectnaam ZCORE, van Zeewier naar COating Resin applicaties. Het project loopt nog steeds, de resultaten worden eind dit jaar bekend gemaakt. De verf wordt op enkel nog op labschaal gemaakt door de industrie, maar nog niet op grote schaal toegepast.
Bron: Timo van de Kasteele - BN DeStem
