Hier werken we samen aan de versnelling
van de grondstoffentransitie

03-03-2014

Nettenergy maakt asfalt van snoeiafval

Gooi er wat hout, bladeren, gewasresten of gras in en binnen een paar minuten komt er olie uit. Rob Vasbinder van Nettenergy bedacht een 'verplaatsbaar fabriekje', waarmee biomassa mogelijk in bijvoorbeeld asfalt verwerkt kan worden.

Vasbinder bedacht een mobiele pyrolyse-installatie en ging daarbij uit van drie punten:

  1. De mobiele installatie gaat náár de biomassa toe
  2. Er wordt lokaal biomassa omgezet in olie
  3. De olie wordt lokaal gebruikt.

De keuze voor olie als product is cruciaal in dit concept. Door olie te produceren (via flash pyrolyse) kan de productietijd kort worden gehouden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld vergistings-installaties. Daarnaast laat olie opslag toe en kan er dus een voorraad aangelegd worden. Maar de olie kan ook voor andere zaken gebruikt worden!

Asfalt
De komende twee jaar moet de machine zich bewijzen op het terrein van het Koudekerkse asfaltbedrijf Latexfalt. Daar wordt snoeiafval van boomkwekers uit de directe omgeving, omgezet in halffabricaten. Deze kunnen dienen als vervanging van bitumen voor asfalt, die nu nog uit fossiele grondstoffen worden getrokken.

Green Chemistry Campus
Scheikundig technoloog Vasbinder begon een paar jaar geleden zijn eigen bedrijf Nettenergy. Vorig jaar heeft hij zijn intrek genomen op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom waar hij gebruik kan maken van het laboratium van Sabic om zijn analyses uit te voeren. 


bronnen: Leidsch Dagblad en Nettenergy