Business Accelerator
voor de opschaling van
Bio-circulaire Innovaties

12-03-2021

MEAM verwelkomt projectcoördinator Kendra Rademaker op Campus

Het sinds maart vorig jaar op de Campus gevestigde Vlaamse bedrijf MEAM (Microwave Energy Applications Management) heeft recent een nieuwe medewerker aangesteld op de Green Chemistry Campus: Kendra Rademaker. Ze zal werken aan het opbouwen van een breed netwerk in Nederland om MEAM’s microgolftechnologie voor industriële processen onder de aandacht te brengen. Specifiek tijdens MEAM’s Training Days op 23 maart, 20 april, 26 mei en 23 juni.

Kendra wil ervoor zorgen dat de toepassing van microgolftechnologie in de voorhoede komt te staan van duurzame innovaties in diverse sectoren. Ze heeft een achtergrond in natuurkunde en de papierindustrie en ze werkt momenteel aan haar promotie aan de Universiteit van Utrecht naar de mogelijkheden van nieuwe technologieën voor een klimaatneutrale industrie.

MEAM: microgolftechnologie voor industriële processen

MEAM biedt microgolftechnologie voor industriële processen. In de demo facility van de Campus heeft het bedrijf de MEAM Explorer geïnstalleerd waarmee bedrijven uit de voedings-, coatings- en (bouw)materialenindustrie experimenten kunnen laten uitvoeren.

Duurzaam, energie-efficiënt & snel

Met microgolftechnologie kunnen industriële processen worden uitgevoerd zoals drogen, verwarmen, temperen, pasteuriseren, steriliseren, conditioneren, ontdooien, lijmen, sinteren en blancheren. Microgolftechnologie heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere technieken zoals stoomdrogen en de wervelbedoven. Zo is er bij microgolftechnologie geen CO2-emissie, doordat gebruik wordt gemaakt van elektriciteit. Door de efficiency in energieoverdracht wordt bovendien relatief minder energie verbruikt en gaat het drogen zeer snel.

Ontdek de mogelijkheden van microgolftechnologie

MEAM komt graag in contact met bedrijven die meer willen weten over de voordelen van microgolftechnologie voor hun proces. Zo is het mogelijk om op een rondleiding te krijgen inclusief demonstratie. Daarnaast organiseert MEAM eendaagse trainingen. Deze vinden plaats op:

  1. 23 maart
  2. 20 april
  3. 26 mei
  4. 23 juni

Tijdens deze trainingen komt het volgende aan bod:

  • het werkingsprincipe van microgolfstraling in wisselwerking met materialen en vloeistoffen
  • de componenten van een microgolfsysteem
  • veiligheid van microgolven
  • toepassingsmogelijkheden in de industrie
  • zelf experimenten uitvoeren

Bedrijven die (mogelijk) aan de slag willen met microgolftechnologie kunnen op de Campus bovendien gebruik maken van de MEAM Explorer om te testen welke winst in termen van snelheid, energiegebruik en CO2-reductie behaald kan worden. Tot slot is MEAM altijd op zoek naar organisaties die samen willen werken binnen projecten waar microgolftechnologie een rol speelt. 

Meer informatie & contact

Voor meer informatie over MEAM, de microgolftechnologie en de MEAM explorer kun je contact opnemen met business developer Renaat Van Geel via +32 470 972141 renaatvg@meam.be of MEAM +32 11 19 61 05 info@meam.be.

Voor meer informatie over de MEAM Training Days kun je contact opnemen met Kendra Rademaker via kendra.rademaker@meam-international.com.