Samen de circulaire economie versnellen

23-03-2020

De Green Chemistry Campus verwelkomt MEAM (Microwave Energy Applications Management).

Dit Vlaamse bedrijf biedt microgolftechnologie voor industriële processen. In de demo facility van de Campus hebben zij de MEAM Explorer geïnstalleerd waarmee bedrijven uit de voedings-, coatings- en (bouw)materialenindustrie experimenten kunnen laten uitvoeren. De animo is groot; een groot agro-industrieel concern gaat als eerste aan de slag.

Duurzaam, energie-efficiënt & snel

Met microgolftechnologie kunnen industriële processen worden uitgevoerd zoals drogen, verwarmen, temperen, pasteuriseren, steriliseren, conditioneren, ontdooien, lijmen, sinteren en blancheren. Microgolftechnologie heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere technieken zoals stoomdrogen en de wervelbedoven. Heel belangrijk is dat er bij microgolftechnologie geen CO2-emissie is, doordat gebruik wordt gemaakt van elektriciteit. Door de efficiency in energieoverdracht wordt er ook relatief minder energie verbruikt en gaat het drogen enorm snel. Denk maar aan de magnetron die je thuis gebruikt. Daar gaat het verwarmen in vergelijking met een gasfornuis ook enorm snel.

Opstap naar de Nederlandse markt

“Tijdens het BioVoice programma van REWIN en de Green Chemistry Campus hebben we dusdanig interessante contacten gelegd, dat we direct hebben besloten om ons op de Campus te vestigen”, zegt business developer Renaat Van Geel van MEAM. In de demo facility van de Green Chemistry Campus hebben we alles wat we nodig hebben tot onze beschikking. Dit is voor ons de ideale locatie als opstap naar de Nederlandse markt. We hebben nu al diverse geïnteresseerde bedrijven die graag met ons samen willen werken, waaronder een van de challengehouders van BioVoice, en we zijn ervan overtuigd dat dat aantal snel verder groeit.”

Momenteel participeert MEAM in diverse Europese projecten. Bekijk onderstaand filmpje over het COSMIC-project dat als doel heeft om de Europese chemische procesindustrie te ondersteunen bij de transitie van batchproductie naar een continu proces.

 

Ontdek de mogelijkheden van microgolftechnologie

MEAM komt graag in contact met bedrijven die meer willen weten over de voordelen van microgolftechnologie voor hun proces. Zo is het mogelijk om op een rondleiding te krijgen inclusief demonstratie. Voor mensen die detailinformatie willen, organiseert MEAM regelmatig eendaagse trainingen. Bedrijven die (mogelijk) aan de slag willen met microgolftechnologie kunnen op de Campus gebruik maken van de MEAM Explorer om te testen welke winst in termen van snelheid, energiegebruik en CO2-reductie behaald kan worden. Tot slot is MEAM altijd op zoek naar organisaties die samen willen werken binnen projecten waar microgolftechnologie een rol speelt. 

Meer informatie & contact

Voor meer informatie over MEAM, de microgolftechnologie en de MEAM explorer kun je contact opnemen met business developer Renaat Van Geel via +32 470 972141 renaatvg@meam.be of MEAM +32 11 19 61 05 info@meam.be.