Samen de circulaire economie versnellen

06-12-2022

Decathlon: “Bio-aromaten kunnen sportartikelen duurzamer maken”

Klanten van het buitensportmerk Decathlon brengen veel tijd door in de natuur. Duurzaamheid is dan ook een van de vanzelfsprekende waarden van het bedrijf. “We hebben een grote impact op het milieu en nemen onze verantwoordelijkheid om die te verminderen. Daarbij hoort ook de omschakeling naar biobased grondstoffen die natuurvriendelijk zijn geproduceerd.” Dat zei Mansuy Rocquin van Decathlon, tijdens het 9e Biorizon-event op 1 december, een live webinar vanaf de Green Chemistry Campus.

Bekijk het hele webinar terug:

 

Decathlon begon in de jaren zestig als verkoper van sportspullen, maar trok door de jaren heen een steeds groter deel van de waardeketen naar zich toe en is nu zelf een van de grootste ontwerpers en producenten van buitensport-artikelen. Het is actief in meer dan 40 landen wereldwijd en heeft in totaal 1.700 winkels.

“Duurzaamheid is dagelijks werk voor me. Ik ben er de helft van de tijd mee bezig”, zegt Rocquin. “In 2020 hebben we ons gecommitteerd aan de COP21 klimaatdoelen. Samengevat houdt dat in: de CO2-uitstoot moet 53% omlaag tegen 2026, in vergelijking met 2016. Het is een flinke uitdaging om de uitstoot te laten dalen terwijl je bedrijf groeit.” Om dit doel te bereiken, bewandelt Decathlon twee paden: de omschakeling van de totale toeleveringsketen op groene energie en ecodesign. “Ons uitgangspunt is dat we hetzelfde product, met dezelfde fysieke eigenschappen, willen maken met een lagere milieu-impact.”

Betere milieuprestaties

De grondstoffen, de fabricage en het gebruik van producten bepalen 81% van de totale CO2-emissies van Decathlon. Bij sportschoenen wordt bijvoorbeeld meer dan 50% van de milieu-impact bepaald door textiel en 31% door rubber en EVA, de zachte delen die zorgen voor grip, bescherming en comfort.

Door per onderdeel van de schoen te bekijken welke invloed een aanpassing op de milieuprestatie heeft, wil Decathlon achterhalen hoe deze duurzamer is te maken. Zo blijkt dat de plasticizer vervangen door een groene variant meer invloed heeft dan het vervangen van de kleurstof. Maar het vervangen van synthetische rubber door natuurrubber, het gebruik van 30% gerecyclede rubber of de keuze voor biobased vulmiddelen zoals biosilica, zet pas echt zoden aan de dijk.

“Willen we een reductie van 53% bereiken, dan is het echter niet genoeg om één van deze maatregelen te nemen; we zullen ze allemaal moeten toepassen. Daarom is biobased chemie zo belangrijk voor ons.” Rocquin wijst op de productie van biostyreen, een van de bio-aromaten die Biorizon ontwikkelt. “Dat is voor ons echt interessant, want we gebruiken veel styreen in onze styreen-butadieenrubber (SBR) producten.”

Certificering

Wel is het voor Decathlon belangrijk om zeker te weten dat biobased materialen niet alleen interessant zijn voor de marketing, maar ook daadwerkelijk een lagere milieu-impact hebben. “We willen niks te maken hebben met inefficiënte processen, GMO, palmolie of eerste generatie biomassa uit gewassen die concurreren met de voedselproductie. En we verwachten van onze leveranciers ook dat ze vragen kunnen beantwoorden over de herkomst van de grondstoffen, de impact op zaken als ontbossing, biodiversiteit en mensenrechten. Transparantie en traceerbaarheid zijn belangrijk voor ons en daarom vragen we waar mogelijk om certificering. We moeten ook wel steeds strikter worden richting onze toeleveranciers, want wij worden daarop afgerekend en we verwachten dat het aantal regels in de toekomst alleen maar zal toenemen.”

Kiezen voor biobased chemie brengt volgens Rocquin ook economische uitdagingen met zich mee. Zo zijn er minder chemicaliën op grote schaal beschikbaar, is er minder keuze uit toeleveranciers en is er daardoor ook minder prijsconcurrentie. “Klanten zijn wel bereid om iets meer te betalen voor groene producten, maar niet te veel. De prijs van biobased chemicaliën onder controle houden, wat een van de doelstellingen is van Biorizon, zal op dit gebied dan ook een van de key succesfactoren zijn. En tot slot: we maken sportartikelen, dat staat voorop. Biobased of niet, we doen geen enkele concessie doen aan de prestaties.”

Werken aan toepassingen

Het Biorizon onderzoeksprogramma goed aan op de behoefte van de industrie aan beter presterende, duurzame chemicaliën. Tijdens het Biorizon-jaarevent werd een overzicht gegeven van de recente ontwikkelingen en vooruitgang van de drie onderzoeksrichtingen (‘horizons’). Ze liggen alledrie op koers naar de volledige commercialisatie van de bio-aromatenproductie. Sinds de recente ingebruikneming van de LignoValue Pilotplant in oktober zijn er nu proeffabrieken voor het leveren van samples op kilogramschaal binnen alle horizons. Zij maken de weg vrij om samen met de industrie te werken aan toepassingen.

Het volgende jaarevent zal worden gehouden aan het eind van 2023 en markeert het eerste decennium van Biorizon.

Bron: Pierre Gielen voor Agro & Chemie