Samen de circulaire economie versnellen

Profiteer van ons netwerk

Bedrijven

Diverse bedrijven in West-Brabant werken samen met de Green Chemistry Campus. SABIC natuurlijk, als gastheer en mede-oprichter van de campus. Ook andere bedrijven participeren, waaronder Allnex, Cargill en Cosun. Via de Campus kun je toegang krijgen tot gespecialiseerde laboratoria voor het opschalen van biobased innovaties. Niet alleen bij de Campus zelf, maar ook bij partners uit de regio waar wij nauw mee samenwerken. Zo krijg je via de Campus toegang tot een breed scala van hoogwaardige faciliteiten. 

Biobased applicatiecentra in West-Brabant

Er zijn zes gespecialiseerde biobased applicatiecentra in West-Brabant waarin onderzoek plaatsvindt en nieuwe producten worden ontwikkeld. De experts van de applicatiecentra helpen je graag bij je onderzoek en ontwikkelproces. Je bent zelf betrokken bij het hele proces en je kijkt en doet mee in de werkplaats.

  1. Natuurvezel Applicatiecentrum (NAC)
    Voorlichting en ontwikkeling van nieuwe natuurvezel gebaseerde materialen en producten
  2. Kleuren Applicatiecentrum (KLAC)
    Onderzoek naar nieuwe natuurlijke kleurstoffen, uit reststromen, planten en micro-organismen
  3. Biopolymeer Applicatiecentrum (BAC)
    Ontwikkelwerkplaats voor bioplastic producten
  4. Kunststoffen Applicatie & Training Centrum (KATC)
    Open innovatiecentrum voor groene kunststoffen, natuurvezels en composieten
  5. Biorizon Lignine Applicatiecentrum (LAC)
    Shared research center voor bio-aromaten
  6. Biobased Innovations Garden Rusthoeve (AIKC)
    Onderzoek naar landbouwgewassen als grondstof voor inhoudsstoffen, chemicaliën en bouwmaterialen

Kennis- en onderwijsinstellingen

De hbo-onderwijsinstellingen Avans en HZ werken samen met Green Chemistry Campus aan biobased Innovaties. Spil in de samenwerking is het Centre of Expertise Biobased Economy. Dankzij de samenwerking kunnen wij bemiddelen bij het opzetten van (afstudeer)stages, of jouw specifieke vraag laten onderzoeken door minorstudenten.

Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO werkt samen met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) op de campus samen in Biorizon. Dit Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO, VITO en de Green Chemistry Campus, richt zich op de technologische ontwikkeling voor de productie van functionele biobased aromaten.

Toplocaties

Green Chemistry Campus werkt als toplocatie samen met de toplocaties Nieuw-Prinsenland in Dinteloord en de haven van Moerdijk. Samen met de bedrijven op Nieuw-Prinsenland ligt de focus op het behandelen van biomassa. Met Port of Moerdijk wordt samengewerkt op het gebied van pyrolyse. Samen vormen we een biobased corridor waar de hele waardeketen op het gebied van biobased innovatie samenkomt.

Gemeentes en provincies

De gemeente Bergen op Zoom, de provincie Noord-Brabant en regionale ontwikkelingsmaatschappij zijn aandeelhouders van de Green Chemistry Campus.

Zeehavens

De diepzeehaven van Moerdijk ligt op korte afstand van de campus en is een belangrijke draaischijf bij de aanvoer van biomassa en/of andere reststromen die verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten of tot energie. Andere (zee)havens in de regio zijn: Rotterdam, Terneuzen, Vlissingen en Antwerpen en Gent (B). Bergen op Zoom beschikt over een containerterminal met directe aansluitingen op Antwerpen, Rotterdam en het achterland, richting Duitsland.