Samen de circulaire economie versnellen

08-06-2023

Zien & Doen | Biobased Bio-Floats van Dutch Water Tech zorgen voor meer biodiversiteit

Drijvende eilanden, midden in een Nederlandse stad? Dat geeft een bijzonder groen (ge)zicht. Misschien heb jij ze al gespot in Breda of Bergen op Zoom? De Bio-Floats van Dutch Water Tech. Deze keer zetten we hun 100% biobased product in Zien & Doen ‘in the spotlight’. “We zetten ons in voor biodivers en gezond stedelijk water”, vertelt eigenaar Mark den Dubbelden. Stenen kademuren of uit beton opgetrokken trottoirs bij rivieren, sloten of kanalen geven de natuur geen kans om zich te ontwikkelen. Het vervangen van deze structuren in de stad is vaak geen optie. Maar, wat dan?

Drijvende eilanden, midden in een Nederlandse stad? Dat geeft een bijzonder groen (ge)zicht. Misschien heb jij ze al gespot in Breda of Bergen op Zoom? De Bio-Floats van Dutch Water Tech. Deze keer zetten we hun 100% biobased product in Zien & Doen ‘in the spotlight’.

“We zetten ons in voor biodivers en gezond stedelijk water”, vertelt eigenaar Mark den Dubbelden. Stenen kademuren of uit beton opgetrokken trottoirs bij rivieren, sloten of kanalen geven de natuur geen kans om zich te ontwikkelen. Het vervangen van deze structuren in de stad is vaak geen optie. Maar, wat dan?

Groen stadsbeeld
Zo bedacht het Bergse bedrijf Dutch Water Tech het product Bio-Floats. Drijvende eilanden met bloeiende waterplanten, opgebouwd uit 100% natuurlijke en circulaire materialen. Ze helpen het stadsbeeld te vergroenen én de biodiversiteit zowel onder als boven water een boost te geven. De Floats zijn namelijk een magneet voor amfibieën of vissen die een schuilplaats zoeken, maar ook voor vliegende insecten als bijen en libellen. Bovendien concurreren de eilanden met algen en blauwalgen, omdat de planten direct hun voeding uit het water halen. 

Bio-Floats: 100% circulair en biobased
Om de Bio-Floats 100% biobased te maken, gebruikt Dutch Water Tech Nederlandse houtsoorten met een zeer lage footprint. De speciale, natuurlijke coating zorgt voor een lange levensduur van het product en alle andere gebruikte materialen komen uit natuurlijke grondstoffen. Zo realiseert het bedrijf duurzame structuren voor de eilanden, die 100% biologisch afbreekbaar zijn.

Extra mooi om te weten: bij de constructie van de Bio-Floats wordt Dutch Water Tech ondersteund door ZEPXL, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en WVS.

Ben je intussen benieuwd geworden naar de Bio-Floats? Op het terrein de Campus, kun je zo’n drijvend eiland bewonderen. Wissel gelijk ook kennis uit met Dutch Water Tech en andere Brabantse bedrijven. Zo stimuleren we samen onze circulaire economie en een sterke regio.