Samen de circulaire economie versnellen

25-11-2013

Wederom nieuwe aanwinst voor Green Chemistry Campus: Planty Pot

De Green Chemistry Campus verwelkomt wederom een nieuwe vestiger: Planty Pot vestigt zich vanaf 1 december 2013 op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.

Planty Pot maakt milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare plantenpotten van reststromen uit de agrarische sector. De Green Chemistry Campus is een incubator waar bedrijven hun biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie versnellen.

Deze acquisitie kwam tot stand door een gezamenlijke inspanning van de regionale ontwikkelingsmaatschappij N.V. REWIN West-Brabant en Aangenaam Bergen op Zoom In Business.

Green Chemistry Campus 'broeinest' om biobased business uit te bouwen

Vincent van Rijsewijk van Planty Pot: " De Green Chemistry Campus is op dit moment het broeinest waar het bruist en borrelt als het gaat over biobased economy. Daar horen we thuis, daar kunnen we iets toevoegen en daar kunnen we onze bestaande business uitbouwen, R&D lijnen verder versterken en ideeën genereren om nieuwe business te ontwikkelen."

Planty Pot bevindt zich nu in een fase van marktintroductie, terwijl men tegelijkertijd nog steeds fors inzet op doorontwikkeling en innovatie. Doordat Planty Pot zich steeds nadrukkelijker in de markt begeeft, krijgt het bedrijf ook steeds meer en beter gefundeerde feedback die hen helpt om hun producten verder te verbeteren. De hoogwaardige faciliteiten op de Green Chemistry Campus, de specialistische technologische kennis en het biobased netwerk zorgen er volgens Van Rijsewijk voor dat op de Campus de oplossing om tot innovaties te komen slechts één of twee stappen voor hen ligt.

Gezamenlijk werken aan biobased business

Van Rijsewijk werkt vanuit een persoonlijke missie om een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving waar afval niet bestaat, maar een grondstof vormt. Het idee van de Planty Pot is voortgekomen uit de wens om bij te dragen aan het tegengaan van de vervuiling van rivieren, zeeën en oceanen (plastic soep) met oliegebaseerd plastic. Planty Pot doet dat door milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare plantenpotten van reststromen uit de agrarische sector te maken. Daarnaast is de onderneming gedreven om samen met andere ondernemers de biobased economy verder op de kaart te zetten. Planty Pot ziet op de Green Chemistry Campus volop mogelijkheden om kennis te delen, informatie uit te wisselen en elkaar te attenderen op biobased kansen en deze te benutten.

Zestiende vestiger op Green Chemistry Campus

Planty Pot is alweer de zestiende organisatie die zich sinds de oprichting in september 2011 op de Green Chemistry Campus vestigt. Eerder dit jaar mocht de Campus al Progression Industry, DPI Value Centre, Groen Vaert, VITO, Nimaro Ageno Consult en Nettenergy verwelkomen.

Planty Pot

Planty Pot BV maakt milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare plantenpotten van reststromen uit de agrarische sector. Planty Potten worden gemaakt uit afval van de aardappelindustrie. De reststroom zetmeel die bijvoorbeeld vrijkomt bij het snijden van frites en chips wordt opgevangen en verwerkt (opgewaardeerd) tot bioplastic. Kortom: van een restproduct dat niet voor menselijke of dierlijke consumptie geschikt is, maken we plantenpotten. Hiermee bieden we een uitstekend alternatief voor de potten die gemaakt zijn van oliehoudend plastic.

Green Chemistry Campus

Op de Green Chemistry Campus werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen gezamenlijk aan biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie. Uit reststromen van de landbouwsector worden onder meer vezels, eiwitten en suikers gehaald die met behulp van nieuwe technologieën worden verwerkt in biobased producten met een focus op hoogwaardige materialen, chemicaliën en coatings. De Campus vergroot de slagingskans van biobased ondernemers en draagt zo bij aan de overgang naar een biobased economy. De campus die gevestigd is op het terrein van SABIC Innovative Plastics is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, gemeente Bergen op Zoom en NV REWIN West-Brabant.