Samen de circulaire economie versnellen

19-09-2023

Van Haperen zorgt voor duurzame daksystemen

De belangrijkste bescherming van jouw huis? Kijk maar eens omhoog. Bij Van Haperen Dakbedekkingen BV willen ze het zelfs van de daken schreeuwen: het duurzame dak is dé toekomst. In Zien & Doen zetten we deze keer hun producten in de schijnwerpers op onze Campus.

“Zorg ervoor dat het dak dé optimale bescherming biedt voor jouw gebouw. Maar maak vooral ook gebruik van je dak op een duurzame doordachte wijze, voor een mooie toekomst”, stelt directeur Michael van Haperen. Met het Duurzaam Dak Inspiratie Centrum, geopend in maart 2023, toont zijn bedrijf en team hoe zij dagelijks werken aan het optimaliseren en innoveren van duurzame dakoplossingen.

Meer aandacht voor het dak

Bij Van Haperen Dakbedekkingen ondervonden ze dat in Nederland het dak al lange tijd ondergewaardeerd werd. Het kreeg onvoldoende aandacht; het is tenslotte ‘slechts’ de buitenschil van het gebouw wat men niet zag. De laatste jaren zagen ze echter een verandering. Duurzame toepassingen als zonnepanelen werden populairder. Alleen door slecht doordachte uitvoeringen, volgden vele negatieve voorbeelden in onder meer het nieuws. Dat moet anders, dachten ze bij Van Haperen Dakbedekkingen. En zo ontstond het idee voor hun Duurzaam Dak Inspiratie Centrum.

Duurzaam Dak Inspiratie Centrum

In dit Centrum toont Van Haperen Dakbedekkingen diverse daksystemen op het gebied van duurzaamheid, denk aan verschillende types:

  • natuurlijke daken
  • energie-daken, waarbij zij meten wat de opbrengsten daadwerkelijk zijn met de diverse ondergronden
  • reflecterende daken
  • ruimtelijke daken
  • circulaire daken

Hierbij worden dan ook nog eens de slimme en duurzame processen weergegeven, zoals hoe men met het logistieke proces en met het afval omgaat in hun eigen ontwikkelde milieustraat. Al deze daken zijn tenslotte op hun beurt weer te zien met diverse soorten permanente veiligheidssystemen, dak-toetredingen, daglichtvoorzieningen, blikseminstallaties, watermanagementsystemen. Met deze systemen hoopt het dakbedekkingsbedrijf de gebouwen in de toekomst voor lange tijd te beschermen, welke een enorme bijdrage zal geven voor mens, dier en milieu. 

Kennis uitwisselen

Nieuwsgierig hoe de duurzame dakoplossingen van Van Haperen Dakbedekkingen eruit zien? Kom langs op onze Campus om hun producten te bekijken. Wissel ook kennis en ervaringen uit met (andere) Brabantse bedrijven. Zo stimuleren we samen onze circulaire economie en een sterke regio.