07-12-2018

Transitie in plastic verpakkingen

Hoe krijg je alle betrokken partijen mee in een transitie van plastic verpakkingen? Converters moeten machines aanpassen, afvalverwerkers zijn helemaal niet blij met bio(afbreekbare) verpakkingen en retailers zijn niet altijd bereid de meerprijs te betalen. Toch werd bij het evenement ‘Transitie in plastic verpakkingen’ bij de Green Chemistry Campus duidelijk dat iedereen mee wil in de transitie. Er werd overlegd hoe de verschillende werelden elkaar beter konden begrijpen en het ontdekken van nieuwe toepassingen.

Diverse vertegenwoordigers uit de waardeketen waren aanwezig en voerden het woord. Zo werden door Theo Stijnen van PlasticsEurope doelen en visies vanuit plasticproducenten toegelicht en belichtte Hans Bakker van CraftingNB door middel van zijn “7 kapstokken-model” hoe clusters van bedrijven en instellingen kunnen ontstaan. Jeroen van Schendel van Bio4Pack verkoopt bio afbreekbare verpakkingsmaterialen voor de foodmarkt en vertelde waarom retailers en consumenten zijn producten graag afnemen, terwijl ze toch 2 tot 4 keer zo duur zijn als “conventionele” verpakkingen. In de discussie werd duidelijk hoe complex het vaak is de juiste partijen bij elkaar te brengen. 

Om verdere acceleratie van de transitie te bewerkstelligen zal de Green Chemistry Campus in samenwerking met verschillende partijen uit de Biobased Delta evenementen blijven organiseren over oplossingen voor knelpunten die uit dit evenement naar voren kwamen. Om zo bij alle stakeholders daadwerkelijke samenwerkingen en clusters te realiseren.

Wordt vervolgd!

Initiatiefnemers van de Green Chemistry Campus

Rewin
Sabic
Gemeente Bergen op Zoom
Provincie Noord-Brabant