Samen de circulaire economie versnellen

22-05-2018

Stakeholders GCC geïnspireerd door Kees de Gooijer over kansen & uitdagingen van de energietransitie

Op woensdag 16 mei vond op de Campus een interactieve sessie plaats met Kees de Gooijer, Chief Inspiration Officer TKI Biobased Economy. Vertegenwoordigers vanuit het ecosysteem van de Campus werden bijgepraat over de status, de kansen en de uitdagingen van de energietransitie.

Het rijk, de provincie en lokale overheden hebben veel aandacht voor duurzame energie. Denk aan de SDE-regeling. Dit is belangrijk en noodzakelijk, maar we moeten samen alert blijven dat ook de onderwerpen biobased economy en circulaire economie een prominente plaats blijven houden in de publieke meerjarenplannen en -investeringen. In de bijeenkomst werd ingegaan op hoe we samen kunnen zorgen dat de onderwerpen biobased economy en circulaire economie - ook in de toekomst - goed worden gepositioneerd in de duurzame energie agenda van het rijk en de regio.

De volgende vragen kwamen aan bod:

  1. Hoe passen de onderwerpen biobased economy en circulaire economie in de huidige plannen van de rijksoverheid op het gebied van duurzaamheid?
  2. Hoe kunnen we samen zorgen dat aandacht voor deze onderwerpen gewaarborgd blijft; ook in de toekomst?
  3. Welke actie wordt nu reeds ondernomen en hoe kunnen we deze ‘lobby’ vanuit de regio versterken?

De belangrijkste aanbevelingen en conclusies waren:

  1. Om effectief te kunnen zijn aan de politieke tafel is het noodzakelijk om een vertaalslag te maken van waar we nu staan, waar we naartoe moeten en wat ervoor nodig is om daar te geraken. Cijfers en berekeningen zijn onvoldoende; visualisatie en simplificatie zijn nodig, bijvoorbeeld: er zijn 6 tot 8 Noordzeeën met windmolens nodig. Dan heb je een helder statement als uitgangspunt.
  2. Laten we vooral goed kijken naar landen die het beter doen dan ons.
  3. Biomassa, zon, wind, geothermie en waterstof zijn de hernieuwbare energieën waar Nederland het van zal moeten hebben om op alle fronten een voldoende, duurzame energievoorziening te kunnen garanderen, MITS dit gepaard gaat met een gedragsverandering (vermindering energiegebruik) vanuit de maatschappij, opgelegd of niet. We zullen de duurzaamheidsdoelen niet bereiken als we op dezelfde manier energie blijven gebruiken cq. misbruiken.
  4. Doelstellingen zijn alleen succesvol als ze worden onderbouwd met een plan van aanpak.

Download de presentatie van Kees de Gooijer.

Al met al was het een inspirerende bijeenkomst die de aanwezigen voldoende handvatten gaf om in de eigen organisatie toe te passen.