Samen de circulaire economie versnellen

25-04-2023

“Stage op de Campus voelt als het échte werk”

Betrokkenheid, verantwoordelijkheid én gezelligheid. Zo omschrijft Frédérique Clifton (25 jaar) haar stage op de Campus. “Ze behandelen mij hier als medewerker, als gelijke. Meedoen met de projecten en meetings geeft mij ontzettend veel energie en waardering.”

Frédérique is masterstudente Chemie bij Radboud Universiteit en loopt stage bij VITO in de demo facility van de Campus. Voor haar laatste studiejaar wilde ze graag in de buurt van haar eigen woonplaats Rijen aan de slag in haar vakgebied. Met haar passie: organische chemie. VITO bood haar die mogelijkheid op de Campus. “Hier kan ik chemie combineren met duurzaamheid. Ik werk daadwerkelijk toe naar materiaaleigenschappen. Om de wereld wat groener en milieuvriendelijker te maken”, vertelt Frédérique.

Bouwen met bouwstenen

“Ik maak bouwstenen voor het maken van epoxy resins. Voor foams, bijvoorbeeld in schoenzolen of voor 3D-printers”, legt Frédérique uit. “Het is een mooi project, omdat ik deze bouwstenen niet maak van fossiele brandstoffen, maar van biomassa. Dus van tuinafval of bomen die gesnoeid zijn. Zo wisselen we de stroom van het schaarse fossiele startmateriaal naar hernieuwbaar startmateriaal. Je ziet niet dat het een ander product is, maar we kunnen het wel blijven maken.”

Zo probeert Frédérique op haar manier de wereld een stukje beter te maken. Maar, dat is niet de enige reden waarom ze het project zo waardevol vindt. “Ik vind het ontzettend leuk om mijn specialisatie toe te passen in dingen die ik zelf kan zien en voelen. Niet veel studenten krijgen de kans om hun hobby uit te oefenen en het resultaat, bijvoorbeeld een 3D-print, mee naar huis te nemen”, aldus Frédérique.

Stage op de Campus

Ondanks dat de Campus kleinschaliger is dan haar vorige stageplek, krijgt Frédérique nu wel een compleet beeld van de chemiewereld. “Je ziet veel verschillende bedrijven. En ontmoet veel verschillende mensen. Zo krijg ik ook mee wat er om mij heen speelt. Wat er gebeurt met mijn onderzoek, nadat mijn deel klaar is,” licht Frédérique toe. “De Campus als stageplek past ook meer bij mij. De lijntjes zijn heel kort. Het is persoonlijker. En vooral ook heel gezellig. Zeker met de lunch.”

Maar, Frédérique… is de Campus ook iets voor andere studenten? “Jazeker! Ik heb het echt vreselijk goed naar mijn zin. VITO betrekt je van A tot Z bij de projecten. Ze behandelen mij hier al als échte medewerker. Ik word serieus genomen, heb meer verantwoordelijkheid en krijg zoveel waardering. Dat is het mooie aan de Campus. Het voelt gelijk als werk. Niet als een stage om ‘maar even door te komen’. Zo draag ik nu al mijn steentje bij aan de maatschappij.”