09-01-2024

NIEUWSBRIEF   |  Samen de circulaire economie versnellen.

Samenwerken, een cruciaal onderdeel voor de circulaire, biobased economie. Zelfs meer dan dat we al doen voor de energietransitie. Het versnellen van de grondstoffentransitie vraagt namelijk om een nog intensievere verbinding. Tussen diverse partijen: van agrariërs tot ondernemers en industrie. Vanuit de Campus bieden wij een ontmoetingsplek voor overheid, ondernemer, onderwijs én inwoner. Een plek van innovatie op het gebied van grondstof-, materialen en producttransitie, met de inzet van kennis, techniek én marktontwikkeling. Lees meer in deze update!

INNOVATIES EN ONDERNEMERS IN DE SCHIJNWERPERS

Ooit een picknicktafel, reflectorpaal of prullenbak gemaakt van bermgras en gerecycled plastic in Nederland gezien? Dan komt dit product vast en zeker van Bio Based Supply. Al sinds 2012 zoekt het Udense bedrijf naar oplossingen om reststromen hoogwaardig toe te passen. Jaap Timmers, Hoofd Biobased Development: “We kunnen volledig overstappen naar biobased toepassingen en producten, maar laten we eerst de problemen - de reststromen - die we op dit moment hebben, eens nuttig toepassen!” https://www.greenchemistrycampus.com/nieuws/circulair-biobased-en-innovatief-de-producten-van-circulus

DE CAMPUS BERGEN OP ZOOM OPGEMERKT

Klik hier voor de reportage van ZuidWest TV.
 
Tennisballen waarin schapenwol is verwerkt en kerstballen die van dennennaalden gemaakt zijn. Je komt ze allebei tegen als je een bezoek brengt aan de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. De Campus wil het komende jaar de deuren open zetten voor iedereen die wil zien wat de grondstoffentransitie inhoudt.
Jeroen de Lange, directeur van Green Chemistry Campus, hing maandag 4 december jl. symbolisch biobased kerstballen in de boom. Hij deed dat samen met partners van Rabobank, Innovencio en Arnold & Siedsma. Samen met de strategische partners wil De Lange met de Campus de circulaire economie bevorderen. “Belangrijk is dat dat er bewustwording ontstaat over dat mensen anders om moeten gaan met materialen. Dat gaan we niet doen op een belerende manier. Maar we proberen ze hier te inspireren. Met inmiddels bijna honderd producten die op een recycle basis of vanuit een biobased grondstof gemaakt zijn.”

Impact

In het hoofdgebouw staan ongeveer honderd producten die allemaal afkomstig zijn uit de circulaire economie. Eén van die producten is een stoel die van hennepvezel en gerecycled metaal is gemaakt. “Het is innovatief, het is plantaardig en het is een combinatie met gerecycled materiaal. Bij dit product zie je eigenlijk meerdere werelden bij elkaar komen”, zegt Peggy de Neef, verbinder bij de Campus. Een ander voorbeeld dat ze laat zien is een tennisbal die van gerecyclede en duurzame grondstoffen is gemaakt. “Zelfs kleine veranderingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het verminderen van de ecologische voetafdruk.”

Subsidie

Om de bekendheid van producten als deze te vergroten, heeft de campus subsidies ontvangen om voorlichting te geven aan diverse groepen, variërend van Rotaryclubs tot scholen en tennisclubs. Wanneer zij de campus willen bezoeken, hoeven ze alleen maar even een mailtje te sturen, zegt Jeroen de Lange. Het doel is om mensen te informeren over de mogelijkheden en voordelen van de grondstoftransitie.

Door: Vincent Krijtenburg, Streekomroep ZuidWest, December 2023

VERANDERING BEGINT BIJ DE JEUGD 

Wist je dat vorige maand 30 enthousiaste studenten van Leisure & Events van Breda University of Applied Sciences de Campus hebben bezocht? Deze studenten doen onderzoek naar welke belangen een rol spelen bij de grondstoffentransitie bij bedrijven, politiek, jeugd en andere inwoners. Het was een inspirerende én creatieve dag waar diverse interessante dilemma's op tafel kwamen! 

START-UP AWARD VOOR RELEMENT

Relement, het bedrijf dat vanaf haar bestaan gevestigd is op de Campus, nam op 25 september de Brabant40 award voor meest succesvolle Brabantse start-up in ontvangst. En dat is niet voor niets: het Relement draagt bij aan een groene chemische industrie én betere producten door het maken van bio-coatings in smeermiddelen lijmen verf en coatings. Roger Blokland, één van de oprichters van Relement, was verrast en heel blij met de aandacht, Mooi ook om de erkenning te krijgen van de succesvolle broedplaats in Bergen op Zoom. 

ONTMOET ONZE COLLEGA MARIAM

Sinds mei werkt Mariam Ahmed bij onze Campus als Administrative Assistent. Een vrouw met een bijzonder verhaal, vol ambitie en veerkracht. En een passie voor verduurzaming. Haar reis startte in Libië, haar geboorteland. Waar ze, door hard werken, professor werd op de Al-Fateh Universiteit: de meest gerenommeerde universiteit in Libië. Tot de val van de dictator in 2011, waarna ze in de daaropvolgende chaos in 2017 met haar man naar Nederland vluchtte. 

https://www.greenchemistrycampus.com/nieuws/de-ervaring-van-mariam-van-dictatorschap-tot-nieuwe-kansen-reis-naar-vrijheid-en-succes

JTF Fonds voor rechtvaardige transitie 

De openstelling van het JTF (Just Transition Fund) – 15 december 2023 vanaf 10.00 uur tot 31 januari 2024 17.00 uur – draagt financieel bij aan regio’s met extra uitdagingen als gevolg van de ambitie om in 2050 een klimaatneutrale economie te hebben. De bijdrage vindt plaats langs drie sporen: innovatie, infrastructuur en arbeidsmarkt. De projecten die ingediend kunnen worden, moeten uiteindelijk leiden tot vernieuwing en versterking, de transitie naar een groene chemie en een meer wendbare en weerbare beroepsbevolking. Bekijk de project- en beoordelingscriteria op de factsheet.  

https://www.stimulus.nl/just-transition-fund/

 

SAMEN VERSNELLEN WE DE CIRCULAIRE ECONOMIE