Samen de circulaire economie versnellen

31-03-2021

Nieuwe Green Chemistry Campus Community Member: Bio4Pack

Onlangs heeft Bio4Pack zich aangesloten bij de Green Chemistry Campus Community. Bio4Pack ontwikkelt biobased en composteerbare verpakkingen met het hoogst mogelijke gehalte aan hernieuwbare grondstoffen. Van verpakkingen voor mueslirepen tot de verpakking van fruit en van draagtasjes tot zakken waar aardappelen in worden verpakt. Binnen de Campus Community wil het in Duitsland en Nederland gevestigde bedrijf kennis en onderzoeken uitwisselen. Bio4Pack heeft 9 medewerkers en nam in 2019 deel aan de eerste editie van het succesvolle BioVoice-programma dat vragen van grootbedrijven koppelt aan oplossingen van MKB’ers.

Patrick Gerritsen, directeur van Bio4Pack heeft een duidelijke visie: “Net als bijna iedereen maak ik me zorgen om de toekomst van de aarde, maar ben ik ook zeer gehecht aan de gemakken en luxe die het leven mij bieden. Dit is een moeilijke balans aangezien gemak en luxe vaak synoniem staan voor milieubelastende producten en diensten. Ik vind het daarom een uitdaging om zonder in te leveren aan gemak en kwaliteit, verpakkingen te ontwikkelen die geen belasting zijn voor onze aarde. Natuurlijk, het zijn ‘maar’ verpakkingen, maar als er in iedere branche mensen zijn die dezelfde motivatie en drive hebben als ik heb, dan weet ik zeker dat het goed komt met de aarde. Zonder in te leveren op kwaliteit en gemak”.

Oproep aan overheid en afvalverwerkingsbranche om keten te sluiten

Bio4Pack is kritisch op de huidige wet- en regelgeving rond afvalverwerking. Gerritsen: “Steeds meer verpakkingen worden van hernieuwbare grondstoffen gemaakt. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar het gaat mis aan de achterkant van de keten. Dat laat het televisieprogramma ‘De Vuilnisman’ waarbij journalist Teun van de Keuken in de wereld van de afvalverwerking duikt, ook goed zien. Wat Bio4Pack betreft zouden CE-certificeerde verpakkingen gecomposteerd moeten kunnen worden samen met het gft-afval. Verpakkingen op basis van PLA (polymeren op basis van melkzuur) zouden wat Bio4pack betreft een plaats moeten krijgen bij het PMD-afval dat bestemd is voor plastic, metaal en drankkartons. “Nu worden onze duurzame verpakkingen verbrand als restafval terwijl ze prima gerecycled kunnen worden. Het is geen afval, het is een waardevolle grondstof; laten we samen de keten sluiten!”

Meer informatie & contact

Neem voor meer informatie over Bio4Pack contact op met Willem Ekkelkamp of Patrick Gerritsen T +49 5921 818 3710 of kijk op www.bio4pack.com.