Samen de circulaire economie versnellen

18-12-2018

Nieuwe demo facility Green Chemistry Campus feestelijk geopend

Bergen op Zoom, 18 december 2018 – Vandaag is de nieuwe demo facility van de Green Chemistry Campus feestelijk geopend. “Een belangrijke mijlpaal voor de Campus en voor de regio”, aldus directeur Petra Koenders. “Met deze demo facility stellen we bedrijven in staat om hun biobased innovaties op te schalen. Bovendien is het gebouw een van de meest duurzame demoruimtes van Nederland”.

Opschaling van de productie van bio-aromaten

TNO en het Vlaamse VITO gaan in de demo facility hun onderzoek naar de productie van bio-aromaten opschalen uit organische reststromen. Ze doen dit vanuit Shared Research Center Biorizon dat sinds 2013 gevestigd is op de Green Chemistry Campus. Aromaten zijn een van de belangrijkste grondstoffen voor de chemische industrie met toepassingen als plastic, coatings, voeding en cosmetische producten. Op dit moment worden aromaten gewonnen uit aardolie en dat leidt tot een aanzienlijke uitstoot van CO2.

Opschaling van de productie van zwavelvrije scheepsbrandstof , bio pesticiden en groen gas

Nettenergy en Nimaro Ageno Consult, beide sinds 2013 op de Campus gevestigd, werken samen aan de opwaardering van de olie, houtazijn en houtgas die als ruwe producten uit de unieke door Nettenergy ontwikkelde pyrolyse-installatie komen. Deze installatie draait op houtachtige biomassa. Nimaro Ageno Consult werkt op labschaal, terwijl Nettenergy de nieuwe demo facility van de Campus benut om het onderzoek op te schalen. Beoogde eindproducten zijn onder meer zwavelvrije scheepsbrandstof op basis van houtolie, bio pesticiden op basis van houtazijn en groen gas uit houtgas.

Meest duurzame demo facility van Nederland

De Campus wil de meest duurzame demo facility van Nederland bieden. Dit criterium vormde een belangrijke eis in de aanbesteding. Zo zijn er gerecyclede deuren en kozijnen toegepast, er zijn diverse biobased materialen gebruikt en in de hal hangt een biobased lichtobject. Deze lamp is het resultaat van een prijsvraag die de Campus deze zomer uitschreef. Het winnende ontwerp van Van Cappelle & Kramer is een uitvergroting van een petrischaal. Dit beeld legt de link naar een laboratorium, naar organisch materiaal (pigment van Rubia 100% Natural Colours ) en vooral: naar groei. Passend bij een plek waar een groei doorgemaakt wordt, door bedrijven die de stap nemen om op te schalen.

Green Chemistry Campus

Op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen aan de opschaling van nieuwe, duurzame materialen en chemicaliën voor de bouwmaterialen- en verpakkingsindustrie. Hernieuwbare grondstoffen zoals olifantsgras, gft- en houtafval vormen daarvoor de basis.

De campus biedt niet alleen toegang tot faciliteiten zoals laboratoria, een demo facility en kantoorruimte, maar ook toegang tot ondersteuning op het gebied van financiering, marketing en technologie. Bedrijven die zich op de Campus vestigen, hebben al bewezen dat hun idee voor een biobased product op kleine schaal werkt. Op de Campus willen ze dit idee verder uitwerken en bewijzen dat hun product ook op grotere schaal met een constante kwaliteit geproduceerd kan worden.

Partners en initiatiefnemers van de Green Chemistry Campus zijn de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Bergen op Zoom, SABIC en de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant. De Campus is gevestigd op het terrein van SABIC in Bergen op Zoom.  Onlangs werd de Campus verkozen tot beste publiek-private samenwerking van het jaar.

Directeur Petra Koenders vertelt over het nut van de nieuwe demo-facility. Klik hier om naar het interview te kijken.