Business Accelerator
voor de opschaling van
Bio-circulaire Innovaties

10-09-2020

Modified Materials in BNdeStem & PZC

Jos Lobee van Modified Materials en tevens GCC community member werd dankzij de Campus onlangs geïnterviewd over de door hem ontwikkelde loodvrije gewichten voor de sportvisserij. Lood verontreinigt het milieu en is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Jos biedt een duurzaam alternatief. Lees nu de artikelen in BNDeStem en PZC.

Modified Materials

Modified Materials is een ingenieursbureau uit Halsteren, gespecialiseerd in innovatie op het gebied van (bio-)polymeren. Op de Campus gaat Modified Materials samen met de Campus werken aan het CIRCO project ‘Loodvrije Recreatieve Visserij’. Daarnaast zijn er plannen voor een project op het gebied van melkzuur.

Bekijk het filmpje over loodvrije visserij:

 

KvK MKB Innovatie Top 100

Sportvissers gebruiken lood om het aas te verzwaren en op de juiste plek te brengen. Tijdens het vissen blijven veel loden gewichten achter in het water; jaarlijks in Nederland meer dan 500.000 kilo. Omdat lood een giftig zwaar metaal is, een Zeer Zorgwekkende Stof volgens het RIVM, is dat een groot probleem. Lood is een gevaar voor mens en milieu: het veroorzaakt onder meer IQ-verlies en zorgt voor een toename van ADHD bij kinderen. Daarom ontwikkelde Modified Materials loodvrije gewichten én een veilig doe-het-zelf-systeem voor sportvissers. Dit alternatief voor vislood bestaat uit een combinatie van ijzerpoeder en een door Modified Materials ontwikkelde binder op basis van het goed in water afbreekbare biopolymeer PHA. Met deze innovatie behaalde het bedrijf in 2019 de 17e plaats in de landelijke KvK MKB Innovatie Top 100. De loodvrije visgewichten zijn te koop via de webshop www.loodvrijvissen.nl.

Loodvrije Recreatieve Visserij

Om sportvisserij en recreatie in en op het water ook in de toekomst mogelijk te houden, is het noodzakelijk om te voorkomen dat het lood in het water terechtkomt. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én businessmodellen. Samen met CIRCO, dat productiebedrijven en creatieve professionals helpt om circulair te ondernemen, organiseren Modified Materials en de Green Chemistry een driedaagse workshop voor producenten en importeurs van vislood, hengelsportwinkels, waterschappen, gemeenten, provincies en GGD’s.

“De daadkracht en het enthousiasme van de Green Chemistry Campus spreken mij zeer aan”, aldus Jos Lobee. “Ik kijk er erg naar uit om samen aan de slag te gaan om de sportvisserij te verduurzamen”.

Meer informatie & contact

Neem voor meer informatie over Modified Materials contact op met Jos Lobee via +31 (0)6 23 33 32 71 of jos.lobee@gmail.com. Meer informatie over het Loodvrije Recreatieve Visserij project is te vinden via de website van CIRCO. Meer informatie over de projecten van Modified Materials is te vinden via de website van Modified Materials.