15-01-2016
Millvision & Biobased Delta op BNR
Onlangs werden Leon Joore van Millvision en Willem Sederel van Biobased Delta geïnterviewd door het radioprogramma BNR Duurzaam. Luister het terug en hoor alles over de veelbelovende toekomst van groene grondstoffen en materialen.
Via de website van BNR is het interview terug te luisteren:
-
Willem Sederel van de Biobased Delta van 00:11:50 - 00:15:06
Willem vertelt over een nieuwe wereld waarin plantaardige grondstoffen fossiele grondstoffen gaan vervangen. Deze groene bouwstenen vinden hun toepassing onder meer in verpakkingen, tuinbouw en infrastructuur. Alleen al de vraag naar biobased verpakkingen groeit met 20% per jaar en deze worden ook al volop toegepast. Daarbij blijft het nodig om continu onderzoek te doen naar nieuwe bouwstenen met unieke eigenschappen zoals zuurstofdichtheid, stevigheid en gewicht, omdat alleen 'groen' niet genoeg is. Daarom is de Biobased Delta ook blij met de miljoenensubsidie die recent werd toegekend voor het verder uitbouwen van campussen rond biobased bouwstenen, waaronder de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.
-
Leon Joore van Millvision van 00:15:06 - 00:17:41
Vervolgens vertelt Leon over de vangrails en bloempotten die hij heeft ontwikkeld uit plantaardig materiaal. De bloempotten hebben de unieke eigenschap dat ze composteren in koude grond en daardoor de grond verbeteren wat leidt tot een 'bossigere' plant. Doordat de bloempot verpakking en voeding in één biedt en er daardoor geen afval vrij komt, zullen de uiteindelijke kosten gelijk of zelfs lager zijn dan die van potten uit fossiele bronnen. Leon vertelt dat hij en zijn partners hier nu 2 jaar aan werken en dat ze veel geleerd hebben; hij is het roerend met Willem eens dat 'groen' alleen niet genoeg is en dat de truc erin zit om de extra toegevoegde waarde van plantaardige bouwstenen te ontdekken boven die van fossiele bouwstenen.
Millvision is één van de vestigers op de Green Chemistry Campus en de Campus maakt als geheel deel uit van de Biobased Delta. Nergens ter wereld is er een regio die zo geschikt is voor het verwaarden van suikers naar biobased bouwstenen voor de chemie. Biomassa is beschikbaar, hoogwaardige kennis is aanwezig, de logistieke verbindingen zijn uitstekend en de markt is nabij doordat de regio deel uitmaakt van het grootste chemische cluster ter wereld.