Samen de circulaire economie versnellen

07-02-2024

Het verhaal van Baril Coatings

Bij Baril Coatings, gevestigd in Etten-Leur, maken ze verf. Van coatings voor diverse industriële doeleinden, tot verf voor op je slaapkamermuur. Ze zijn misschien wel de groenste verffabriek van de wereld, want in tegenstelling tot de gevestigde verfmerken, maken ze verf met maximale inzet van biobased en hernieuwbare grondstoffen. En dat maakt verschil. Baril is volop in transitie, het gaat stap voor stap, maar ze hebben de ambitie om in 2030 volledig hernieuwbaar te produceren.

Een paar grote stappen van afgelopen jaar zijn de introductie van Baril’s duurzame EU Ecolabel gecertificeerde verfmerken fairf en Copperant Pura in de bouwmarkt (foto 1). Gamma heeft zichzelf een duurzaamheidsdoelstelling opgelegd, waarin Baril’s verf naar voren kwam als ideale partner. Op deze manier opschalen via 300+ nieuwe verkoopkanalen, betekent dat ze veel meer impact kunnen maken middels hun duurzame verf. Ook de eerste plantaardige staalcoating, een succesvolle samenwerking met startup Relement, ook gevestigd op de Campus is inmiddels een feit. Meer informatie hierover via deze video. De wheel loader (foto 2) die ze gecoat hebben met deze duurzame coating is inmiddels daadwerkelijk in gebruik.

Het is geen verrassing dat Baril het project Biobased Bouwen in zijn armen heeft gesloten. Initiatieven zoals, ketensamenwerking in de biobased bouw wat de Campus initieert doet Baril natuurlijk aan mee. Ook hier dragen ze graag een steentje bij, met de verf en coating.

"Praten is mooi maar doen is beter", aldus Joost Broeders, Baril Coatings.

Bijdrage Baril Coatings