Business Accelerator
voor de opschaling van
Bio-circulaire Innovaties

05-01-2016

Half miljoen euro voor biocomposieten

Een collectief van 18 bedrijven, aangevuld door 2 ondersteunende organisaties zag onlangs haar InnovatiePrestatieContract goedgekeurd. De bedrijven krijgen van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland een half miljoen euro subsidie om hun biobased producten verder te ontwikkelen. Green Chemistry Campus vestiger Millvision is een van de bedrijven.

De basis van alle producten vormen vezels uit reststromen. Zij vervangen de vezels die van aardolie worden gemaakt. De vervanging van vezels door biovezels  is niet alleen beter voor het milieu, ze blijken ook van nature betere eigenschappen te hebben zoals hechting en doorlaatbaarheid. In het najaar van 2017 worden de eerste resultaten verwacht voor o.a. verpakkingen, horticultuur en bouw.

De deelnemende bedrijven zijn: Millvision, Allpaper, Coldenhove, RB Biobased Institute, BATO, Groasis, Rubia, Hem Cell, Appkuns, Brilion, PRG, Dutch Filaments, Modified Materials, Strikolith, Kiem, EG Management, Stapper Duurzaam Advies (SDA), Amorf kunststoffen. Zij worden ondersteund door Stichting Innovatie en Samenwerking (penvoerder) en REWIN West-Brabant.

In het IPC ‘Van natuurvezels tot biocomposiet’ werken de achttien partners in verschillende samenstellingen samen in zes clusters. Hierin is de hele keten vertegenwoordigd, dus zowel de grondstofleveranciers, compounders en spuitgieters. De bedrijven komen regelmatig bijeen om met elkaar mee te denken en het uitwisselen van kennis en ervaring.

Bron: REWIN