Samen de circulaire economie versnellen

15-04-2021

Green Matchmaking: bedrijf vond student voor duurzame samenwerking

Het Green Matchmaking event dat op 13 april plaatsvond, was met 92 enthousiaste deelnemers een succes. Die dag ontmoetten 65 studenten van 31 opleidingen virtueel 27 bedrijven met 38 stagevacatures. Dit resulteerde in 52 speeddates. Daarnaast namen 34 deelnemers deel aan de rondetafelsessie waar de vraag “Hoe zien jullie de samenwerking tussen het biobased bedrijfsleven en het onderwijs en wat mist er?” centraal stond.

Ontwikkeling van duurzame materialen en chemicaliën in de regio verder versnellen

Marcel Ernes, business development manager bij Green Chemistry Campus: “Voor veel bedrijven is het herkenbaar, er ligt al tijden een plan op de plank om nu eens echt aan de slag te gaan met duurzaamheid. Of een duurzame ondernemer komt handen te kort voor een literatuuronderzoek, een marketing- of businessplan, een technisch vraagstuk of een benchmark. Tegelijkertijd is het voor studenten door corona behoorlijk lastig om een stage te vinden. Daarom hebben we samen met Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool en HZ University for Applied Sciences, CURIO en Circular Biobased Delta het initiatief genomen tot Green Matchmaking. Vanuit de Campus willen we zo de ontwikkeling van duurzame materialen en chemicaliën in de regio verder versnellen.”

Rondetafelsessie over samenwerking tussen biobased bedrijfsleven & onderwijs

Behalve de virtuele speeddates die de deelnemers zelf in konden plannen, vond er een rondetafelsessie plaats onder leiding van Ralph Simons, Directeur van Centre of Expertise Biobased Economy. “Hoe zien jullie de samenwerking tussen het biobased bedrijfsleven en het onderwijs en wat mist er?” Dat was de hoofdvraag tijdens deze sessie waarbij Aaik Rodenburg van Rodenburg Biopolymers, Leon Joore van Millvision, Frank Capel van de Rabobank, Marcel Ernes van de Green Chemistry Campus en Han van Osch van CoE BBE/Avans, HZ student Bart Geerts en Avans studente Babette Leenhouts aan tafel zaten.

Er wordt al veel succesvol samengewerkt tussen bedrijven en onderwijs. Denk hierbij aan afstuderen, gastlessen, traineeships, start-ups, projecten, onderzoek, minoren. Organiseren we dat nu goed of moet het anders? Aaik Rodenburg van Rodenburg Biopolymers werkt veel samen met het onderwijs en heeft met regelmaat studenten rondlopen: “Als ondernemer heb je met alles te maken; de ontwikkeling, de uitvoering en de verkoop. De studenten zullen samen moeten werken in verschillende disciplines om tot een wenselijk resultaat te komen.”

Hier ligt een duidelijke rol voor het onderwijs. Zijn de studenten wel zo opgeleid? En is dat haalbaar? Babette Leenhouts, studente Avans: “We krijgen veel theorie, maar in de praktijk is er zoveel meer te leren. Het interdisciplinair werken met studenten van een andere opleiding aan een bedrijfsvraagstuk is een goede oefening voor de praktijk. Ik zie dit binnen Avans steeds meer gebeuren en dat spreekt mij aan.”

Frank Capel van de Rabobank beaamt dat er behoefte is aan cross sectorale samenwerking. Daarbij is het van belang dat alle partijen hetzelfde commitment afgeven en eerlijk tegenover elkaar kunnen zijn over wat wel en niet haalbaar is.

Dat er behoefte is aan een nauwe samenwerking is wel duidelijk. Een learning community waar zowel bedrijfsleven, onderwijs als overheid lerend samenwerken. Hoe maken we dat concreet? Hier zijn de innovatieve traineeships een mooi voorbeeld van, waarin studenten na hun afstuderen kunnen blijven werken bij het stagebedrijf. Maar er zijn meer voorbeelden en ideeën. Genoeg input voor een volgende rondetafelsessie!

Learning Community

Dit event maakt deel uit van het ‘Learning Community’ project dat het onderwijs in de regio West-Brabant optimaal aan wil laten sluiten op bio-circulaire bedrijven. Behalve Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool en HZ University for Applied Sciences en Circular Biobased Delta, zijn Regio West-Brabant, de Rabobank en Port of Moerdijk partners, in samenwerking met Provincie Noord-Brabant en N.V. REWIN West-Brabant.

Green Chemistry Campus: Accelerating Biobased Business

De Green Chemistry Campus is een incubator voor ondernemers die hun biobased of circulaire innovaties op willen schalen. De Campus biedt laboratoria, een demo facility, kantoor- en vergaderruimtes, een community en technologische en bedrijfskundige expertise. Daarnaast biedt de campus voor startende ondernemers het Green Chemistry Innovation Lab: een business accelerator voor bio-circulaire ideeën met marktpotentie. Neem voor meer informatie contact op met business development manager Marcel Ernes via m.ernes@greenchemistrycampus.com of +31 (0)6 40 33 17 66.