Business Accelerator
voor de opschaling van
Bio-circulaire Innovaties

09-07-2020

Green Chemistry Innovation Lab verwelkomt ontwerper Don Yaw Kwaning: duurzaam alternatief voor MDF bouwmateriaal & polystyreen verpakkingen

Het vorige maand gelanceerde Green Chemistry Innovation Lab verwelkomt nu al zijn tweede klant: Don Yaw Kwaning. Deze cum laude aan de Design Academy afgestudeerde ontwerper is gespecialiseerd in het benutten van de snelgroeiende pitrusplant voor onder meer bouwmaterialen, verpakkingen en artistieke doeleinden. In het Innovation Lab gaat Kwaning zijn bedrijf versneld tot bloei brengen door samen te werken met verschillende bio-circulaire experts.

Hoogwaardige toepassing voor woekerende pitrusplant

Pitrus is een grasachtige plant. Doordat hij snel gaat woekeren, kan hij nadelig zijn voor de biodiversiteit. Alleen al in Nederland verwijderen natuurbeheerders jaarlijks duizenden kilo’s pitrus. Tot dusver werd deze reststroom laagwaardig benut door vergisting en omzetting in biogas of om de structuur van landbouwgrond te verbeteren.

Duurzaam alternatief voor MDF & polystyreen

Met zijn Medulla-project onderzocht Don Yaw Kwaning op de Design Academy hoe hij de pitrus hoogwaardige toepassingsmogelijkheden kon geven. Door het merg - ‘Medulla’ - uit de stengels samen te persen, zonder een bindmiddel toe te voegen, verkreeg hij een lichtgewicht en ecologisch materiaal dat toegepast kan worden als bijvoorbeeld plaatmateriaal in meubilair of als een solide schuimmateriaal voor verpakkingen. Dit vormt enerzijds een alternatief voor het bouwmateriaal MDF dat het giftige gas formaldehyde uitstoot en anderzijds een alternatief voor polystyreen verpakkingen die bij verhitting de schadelijke stoffen styreen en benzeen kunnen lekken. Daarnaast kan er ook een sterke vezel uit de pitrus ontsloten worden voor toepassing in bijvoorbeeld papier of textiel.

Functionele & pure materialen uit hernieuwbare grondstoffen

“Van jongs af aan ben ik al geïntrigeerd door de puurheid van natuurlijke materialen en kleuren” verklaart Kwaning zijn interesse voor bio-circulaire innovatie. In Ghana, het land waar mijn vader vandaan komt, raakte ik gefascineerd door de stoffige rode aarde, de grote houtachtige kalebasschalen waar wijn uit wordt verkocht en de afbrokkelende kleihutten waar de bevolking op het platteland in woont. De fascinatie van toen is uitgegroeid tot de belangrijkste bron voor mijn huidige werk. In mijn werk ontwikkel ik materialen vanuit hernieuwbare grondstoffen waarin de functionaliteit samenkomt met een natuurlijke esthetiek. Veel pure materialen zijn door industrialisatie verdwenen. Met het ontwikkelen van nieuwe circulaire materialen breng ik deze puurheid weer terug.”

Green Chemistry Innovation Lab

Het Green Chemistry Innovation Lab is dé landingsplaats in Brabant en Zeeland waar jonge en innovatieve start-ups hun duurzame ideeën versneld en laagdrempelig kunnen ontwikkelen en opschalen. Geert Mol, projectleider van het Innovation Lab: “Ondernemers met een goed circulair idee kunnen we in het Innovation Lab een kickstart geven. Van laagdrempelige en flexibele toegang tot laboratoria en werkruimtes tot expertise op het gebied van patenten, technologie, management en financiering; het Green Chemistry Innovation Lab stimuleert, ondersteunt en verbindt.”

Na Bionative Industries dat een biobased plasticvervanger ontwikkelt die 100% afbreekbaar is in water is Don Yaw Kwaning in een maand tijd de tweede klant van het Green Chemistry Innovation Lab. Partners van het Green Chemistry Innovation Lab zijn Curio, REWIN-West Brabant, Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences, HAS Hogeschool, Circular Biobased Delta en Dockwize. Daarnaast wordt ook de verbinding gelegd met partijen als Impuls Zeeland en Braventure.

Meer informatie

Op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen aan de opschaling van nieuwe, duurzame materialen en chemicaliën voor de bouwmaterialen- en verpakkingsindustrie.

Bron productafbeeldingen: Dezeen.com