Samen de circulaire economie versnellen

27-08-2013

Green Chemistry Campus valt in prijzen met MKB Innovatieregeling

Vanuit de open innovatie gedachte heeft de Green Chemistry Campus regionale biobased ondernemers ondersteund bij het aanvragen van MKB Innovatiesubsidies van het ministerie van Economische Zaken. En met succes!

In totaal komt er € 400.000,- aan subsidies op een totale projectomvang van 1 miljoen euro naar drie ondernemers uit de Biobased Delta: Nettenergy, Millvision en Modified Materials. De Green Chemistry Campus is een incubator waar bedrijven hun biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie versnellen.

1 miljoen euro aan open innovatie projecten op de Green Chemistry Campus

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) heeft de Green Chemistry Campus reeds bij de opening in 2011 aangemerkt als Centre for Open Chemical Innovation. Door gezamenlijke R&D inspanningen spreiden ondernemingen risico's en kosten en delen ze in de opbrengsten. Vanuit de open innovatie gedachte heeft de Green Chemistry Campus een samenwerking opgezet met Jos Lobee van DPI Value Centre om ondernemers van binnen en buiten de Campus te ondersteunen bij het aanvragen van subsidie. Deze gezamenlijke aanpak is succesvol gebleken en heeft tot € 400.000,- aan subsidies geleid op een totaal van 1 miljoen euro aan biobased open innovatie projecten. Dit stimuleert Nettenergy, Millvision en Modified Materials om versneld tot nieuwe, duurzame marktintroducties te komen. Bovendien zorgt het ervoor dat twee nieuwe ondernemingen zich binnenkort op de Campus zullen vestigen. Al met al een mooi resultaat!

Stimulering van innovatie in het MKB

Met de MIT-subsidies wil het ministerie van Economische Zaken innovatie binnen het MKB rond de topsectoren stimuleren. MIT staat voor MKB-innovatiestimulering Topsectoren (MIT); de Biobased Economy valt onder de topsector Chemie.

Toelichting op de 3 projecten

Drie R&D-samenwerkingsprojecten zijn in de prijzen gevallen. Zij ontvangen bij elkaar € 400.000,- subsidie op een totale projectomvang van 1 miljoen euro;

  1. Nettenergy: onderzoek in samenwerking met Nimaro Ageno Consult naar potentieel waardevolle chemische componenten uit de productstromen van de innovatieve PyroFlash installatie waarmee biomassa wordt omgezet in biochar, houtazijn en een 2e generatie pyrolyse olie (3% water, HHV van 24,3 MJ/kg).
  2. Millvision: ontwikkeling in samenwerking met KIEM Sustainable Innovations van een materiaal dat een combinatie is van papier versterkt met thermoplast impregnering ten behoeve van light weight materials.
  3. Modified Materials: ontwikkeling van een zeer innovatief biobased additief.

Green Chemistry Campus

Op de Green Chemistry Campus werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen gezamenlijk aan biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie. Uit reststromen van de landbouwsector worden onder meer vezels, eiwitten en suikers gehaald die met behulp van nieuwe technologieën worden verwerkt in biobased producten met een focus op hoogwaardige materialen, chemicaliën en coatings. De Campus vergroot de slagingskans van biobased ondernemers en draagt zo bij aan de overgang naar een biobased economy. De campus die gevestigd is op het terrein van SABIC Innovative Plastics is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, gemeente Bergen op Zoom en NV REWIN West-Brabant.

Biobased Delta

De Green Chemistry Campus maakt deel uit van de Biobased Delta: het samenwerkingsverband van bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen in Zuidwest-Nederland waar onder de noemer 'Agro meets Chemistry' wordt gewerkt aan het verwaarden van agro-reststromen in biobased innovaties. Door traditionele producten en werkwijzen te vernieuwen, boren de landbouwsector en de chemie gezamenlijk nieuwe markten aan. De Biobased Delta staat in Europa stevig op de kaart als centrum van topkennis en bedrijvigheid. Dat trekt nieuwe bedrijven aan en heeft daardoor op termijn een gunstig effect op de werkgelegenheid.