Samen de circulaire economie versnellen

19-09-2013

Futuristische Biobased Wunderkammer inspireert

Verwondering, verbazing en inspiratie. Dat is het effect van de futuristische Biobased Wunderkammer die curatoren Jalila Essaïdi en Simone de Waart presenteren in samenwerking met de Green Chemistry Campus tijdens de Dutch Design Week.

Biobased Wunderkammer betovert bezoekers

Kunst, wetenschap en filosofie komen samen in de futuristische Biobased Wunderkammer. Door de haast magische combinatie van kunst, high tech laboratoriumapparatuur en plantaardige materialen weet deze interactieve, futuristische tentoonstelling bezoekers te betoveren.

In de Biobased Wunderkammer kun je jezelf verwonderen over de resultaten van de samenwerking tussen kunstenaars, wetenschappers en ondernemers. Laat je bijvoorbeeld inspireren door vezels gemaakt van aubergines en schimmels die veranderen in bio-brandstof. Wunderkammern zijn een begrip uit de 16e en 17e eeuw, waarbij wetenschappers en kunstenaars een verzameling voorwerpen tentoonstellen aan het publiek om hen te verwonderen.

Biobased Wunderkammer t/m 27 oktober in Eindhoven

Vanaf heden t/m 27 oktober is de Biobased Wunderkammer in Eindhoven toegankelijk voor het publiek. Dit is er onder meer te zien:

  1. System synthetics door Maurizio Montalti
    Transparante bioreactor waarin de ene schimmel plastic afbreekt en de andere schimmel daar bio-ethanol van maakt als alternatieve brandstof.
  2. Crocheted membrane door Sonja Baumel
    Een vertaling van wetenschappelijke data over unieke lichaamsbacteriën in gehaakte kledingstukken, die reageren op onze individuele lichaamstemperatuur.
  3. Lifecycle, eggplant fiber vials door Allissa van Asseldonk en Nienke Bongers i.s.m. Green Brothers
    Bijzondere flacons die auberginezaden bevatten kunnen terug in de aarde worden geplaatst om zo weer tot groei te komen.
  4. Magnified materials door Koen Hauser
    Prachtige fotografie geheel gemaakt uit biobased materialen.
  5. Beeswax open source 3D printing door Joris van Tubbergen (Protospace/ Ultimaker) i.s.m. ontwerper Olivier van Herpt
    Onderzoek naar het printen met bijenwas met behulp van een zelf ontwikkelde 3D printer.
  6. Palmleather door Tjeerd Veenhoven
    Van palmbladeren die van de boom zijn gevallen, worden na behandeling met een biobased vloeistof in Zuid-India producten zoals tassen en slippers gemaakt.
  7. Biomaterials Experience door Jalila Essaïdi en Simone de Waart i.s.m. de Green Chemistry Campus
    Een verzameling van biomaterialen waaronder natuurlijke geur- en kleurstoffen, bio kunststof korrels en pigmenten die reuk, gevoel en gehoor prikkelen.

De Wunderkammer als proeftuin

De BioBased Wunderkammer is een proeftuin, ontwikkeld tijdens de kandidatuur van 2018Eindhoven|Brabant voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa. In proeftuinen wordt met multidisciplinaire teams samengewerkt rond maatschappelijke thema’s en de uitkomsten worden gedeeld via culturele verschijningsvormen: van interactieve festivals tot spraakmakende tentoonstellingen. In deze Wunderkammer is te zien dat de proeftuin een krachtige methode is met bijzondere uitkomsten.

Unieke samenwerking tussen kunst, landbouw & industrie 

De Biobased Wunderkammer is ontstaan als idee van de gemeente Bergen op Zoom en het West Brabants Cultuuroverleg. De Wunderkammer is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen curatoren Jalila Essaïdi en Simone de Waart, de Biobased Delta en de Green Chemistry Campus. De Green Chemistry Campus heeft in samenwerking met de Biobased Delta biobased materialen uit de regio Zuid-West Nederland bij elkaar gebracht en heeft kunstenaars verbonden aan biobased ondernemers. Het doel is dat beide disciplines elkaar inspireren om onvermoede eigenschapen van biobased materialen te ontdekken en toe te passen.

Biobased economy: afval bestaat niet

Veel om ons heen is van aardolie gemaakt: van plastic flessen tot piepschuim en van cd’s tot schoenzolen. Aardolie wordt steeds schaarser, duurder en bij de verbranding komt het broeikasgas CO2 vrij. Niet verwonderlijk dus dat men biobased alternatieven omarmt.

In een biobased economy worden natuurlijke grondstoffen, zoals suikerbietenloof, aardappelschillen of maïsafval ingezet voor duurzame technologieën en producten. Afval bestaat niet meer, maar vormt een grondstof voor een nieuw product. Bijvoorbeeld plastic uit aardappelschillen, natuurvezels in dashboards en verpakkingen uit suikerbietenloof. Of kunst!

De Biobased Wunderkammer is vanaf heden te zien in Eindhoven:

  1. Yksi Expo (black Box): nu t/m 5 oktober 2013
    Adres: Apparatenfabriek, Torenallee 22-04, Strijp S, Eindhoven.
    Openingstijden: dinsdag - vrijdag: 11.00 - 17.30 & zaterdag & koopzondag: 11.00 - 17.00

    Yksi Expo organiseert wisselende tentoonstellingen in de ruimte van Yksi op Strijp S. Met daarbij veel aandacht voor Dutch Design, jong talent en de relatie tussen design met technologie, architectuur en andere creatieve en kunstdisciplines. Daarnaast bedenkt, ontwerpt en realiseert Yksi tentoonstellingen die te zien zijn op andere plekken in de wereld, van Beijing tot Bratislava en van Moskou tot Milaan.
     
  2. STRP meets Discovery Salon: vrijdag 27 september 2013 20:00 uur
    Adres: Apparatenfabriek, Torenallee 22-04, Strijp S, Eindhoven.

    Discovery Festival is een nacht-met-inhoud: spannende wetenschappelijke experimenten, muziek, kunst en inspirerende nieuwe ideeën. Alles draait om de kick van nieuwe dingen ontdekken. Het festival vindt gelijktijdig in 3 verschillende steden plaats, waaronder in Eindhoven onder de noemer STRP MEETS Discovery Salon.
     
  3. Dutch Design Week: 19 t/m 27 oktober 2013
    Adres:  CapitalD, Torenallee 22-08, Apparatenfabriek, Strijp-S, Eindhoven
    Openingstijden: alle dagen van 11.00 – 18.00 uur 

    No future? No way! Tijdens de twaalfde editie van Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven kun je met eigen ogen zien hoe de wereld van morgen vandaag al in de maak is. Slimme oplossingen en inventief ontwerp bieden nieuwe perspectieven die er veelbelovend uitzien. Vanaf 19 oktober staan de deuren naar de toekomst open in een stad die negen dagen lang gonst van vernieuwing en de creatieve energie. Laat je inspireren door het nieuwste werk van meer dan 1500 ontwerpers, ontmoet de makers en beleef de schoonheid en de kracht van Dutch design van op de eerste rang.

Speciale uitnodiging: 22 oktober 15:00 - 16:30 in Eindhoven

Op dinsdag 22 oktober organiseert de provincie Noord-Brabant een Energiemiddag in het Klokgebouw (Eindhoven) met het thema: Energy meets design. Wat kan design betekenen voor de acceptatie van biobased producten door de consument? En hoe kunnen crossovers ontstaan tussen chemie en design? Tijdens een open sessie gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Aan de hand van de ervaringen van verschillende designers, die bekend zijn met biobased materialen gaan we kijken hoe de chemie sector blijvend is te verbinden met designers. Aansluitend op de sessie organiseert de Provincie haar ‘Design meets Energy‘ expositie met o.a. biobased materiëlen, kleding en kunst. Deze expositie is een manier om nieuwe materialen op een tastbare manier onder de aandacht te brengen van het bredere publiek. Bezoekers zien de duurzame ontwerpen en kunnen voelen aan de biobased materialen. Tijdens de expositie is er ruimte voor netwerken en een borrel.

Wil je deelnemen aan onze Energy meets design middag? Dan ben je van harte welkom op dinsdag 22 oktober van 15:00 tot 16:30 bij Seats2Meet, Strijp-S in Eindhoven. Aansluitend is er de expositie en borrel in het Klokgebouw te Eindhoven. Graag aanmelden door een e-mail te sturen naar energie@brabant.nl.


De curatoren: Jalila Essaïdi en Simone de Waart

Jalila Essaidi is oprichter van BioArt Laboratories. Ze is een biokunstenaar die door het omarmen van nieuwe materialen en kennis voortgekomen uit de biotechnologie inzicht biedt op de sociale, politieke, ethische en culturele kwesties die voortvloeien uit deze relatief nieuwe mogelijkheid van de mens om het leven te benaderen als een grondstof, klaar om te worden ontworpen en/of synthetisch gekopieerd.

Simone de Waart is materiaalexpert en creative director van Material Sense. Ze richt zich op bedrijven en instituten, waarbij het ontwerpen en ontwikkelen van materialen en de verbinding tussen creativiteit en technologie centraal staat. Material Sense maakt de wereld van materialen zichtbaar en tastbaar. Daarbij gaat het om de zowel de sensorische beleving van materialen en technische aspecten, maar ook toepasbaarheid en strategische ontwikkeling. We leggen hierbij de verbinding tussen ontwerp, kunst, industrie en onderzoek.

Green Chemistry Campus

Op de Green Chemistry Campus werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen in een open innovatie omgeving aan biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie. Uit reststromen van de landbouwsector worden groene bouwstenen gehaald die vervolgens worden verwerkt in nieuwe biobased technologieën en producten met een focus op hoogwaardige materialen, chemicaliën en coatings. Zo draagt de Green Chemistry Campus actief bij aan een duurzame en winstgevende biobased economy die minder afhankelijk is van fossiele grondstoffen zonder te concurreren met de voedselvoorziening.

Biobased Delta

De Green Chemistry Campus maakt deel uit van de Biobased Delta: het samenwerkingsverband van bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen in Zuidwest-Nederland waar onder de noemer 'Agro meets Chemistry' wordt gewerkt aan het verwaarden van agro-reststromen in biobased innovaties. Door traditionele producten en werkwijzen te vernieuwen, boren de landbouwsector en de chemie gezamenlijk nieuwe markten aan. De Biobased Delta staat in Europa stevig op de kaart als centrum van topkennis en bedrijvigheid. Dat trekt nieuwe bedrijven aan en heeft daardoor op termijn een gunstig effect op de werkgelegenheid.

Bronvermelding foto's:

  1. Sonja Bäumel: Crocheted membrane
  2. Maurizio Montalti: System Synthetics