Business Accelerator
voor de opschaling van
Bio-circulaire Innovaties

06-12-2021

Dutch Water Tech in KvK Innovatie Top 100 2021

Het aan de Green Chemistry Campus verbonden Dutch Water Tech staat in de KvK Innovatie Top 100 2021. Dit bedrijf uit Bergen op Zoom bouwt samen met de Campus duurzame, drijvende waterplanteilanden. Het uiteindelijke doel: de waterkwaliteit en biodiversiteit in Nederlandse gemeenten verbeteren met waterplanteilanden op basis van 100% circulaire materialen.

Wat KvK zegt over Dutch Water Tech:

Vergroening, een betere waterkwaliteit en een enorme boost voor de biodiversiteit: de bio-circulaire drijvende eilanden van Dutch Water Tech hebben een positieve impact in de stad.

Dutch Water Tech houdt zich bezig met stedelijk water en riolering, voornamelijk voor waterschappen, gemeenten en de rijksoverheid. Het bedrijf gebruikt zoveel mogelijk duurzame en/of biologische producten, ook voor de bio-circulaire eilanden.

Zo’n oplossing voor locaties waar geen natuurlijke oevers kunnen worden gerealiseerd, bestond al wel, maar die varianten maken gebruik van kunststof. Dit komt vervolgens in het water en vormt microplastics. Omdat de planten vergroeien met de onderdelen, is scheiden van organisch en restafval dan nauwelijks nog mogelijk. Daardoor wordt het geheel restafval.

Biologisch afbreekbaar

De eilanden van Dutch Water Tech onderscheiden zich omdat ze níet van kunststof zijn gemaakt. Ze bestaan uit in Europa geproduceerde bamboe, afbreekbare polymeren en biobased coatings, waardoor ze voor 99,9 procent biologisch afbreekbaar zijn. Na bewezen diensten kunnen de eilanden worden verwerkt tot compost of als biomassa worden gebruikt om energie te winnen. Daarbij komen geen zware metalen of plastics vrij.

Biodiversiteit

De bio-circulaire, drijvende eilanden bestaan uit modulen. Ze worden voorzien van waterplanten en in een parkvijver, langs een kademuur of in een andere waterpartij gelegd. Zo kan de biodiversiteit worden bevorderd op plaatsen waar geen natuurlijke oever mogelijk is, zonder de nadelen van afval en microplastics.

De eilanden worden geconstrueerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

KvK Innovatie Top 100 2021

KVK presenteert elk jaar de KVK Innovatie Top 100, een etalage vol succesvolle innovaties uit het midden- en kleinbedrijf. De afgelopen 15 jaar is deze prijs uitgegroeid tot de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor het mkb. Tijdens de 16e editie op woensdag 2 februari 2022 maakt KvK de winnaar van editie 2021 bekend