Samen de circulaire economie versnellen

23-03-2022

Column van Connie Paasse voor de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten

Connie Paasse, directeur van de Green Chemistry Campus heeft een gastcolumn geschreven voor Verf & Inkt Magazine van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF). "Wanneer komen duurzame grondstoffen voor verf en inkt in industriële hoeveelheden beschikbaar? Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik ben absoluut optimistisch gestemd. Op de  Campus waar we duurzame, chemische innovatie faciliteren, zie ik de ontwikkelingen van nabij. En die gaan snel!"

"Zo werkt Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO en het Vlaamse VITO, sinds 2013 samen met industriële partners aan de ontwikkeling van biobased aromaten. Aromaten zijn onmisbare ingrediënten voor onder meer coatings. Ze zorgen voor glans, krasvastheid en UV-bestendigheid. Van alle chemicaliën die door de chemische industrie worden geproduceerd, is 40% aromatisch van aard. Het gaat om een wereldwijde, jaarlijkse omvang van 122 miljoen ton, ter waarde van ruim 115 miljard euro en met een jaarlijkse groei van 4-5%. Tot dusver werden deze aromaten gewonnen uit fossiele bronnen. Biorizon laat zien dat het ook met plantaardige grondstoffen kan. Het mooie is dat deze aromaten niet alleen duurzamer zijn, maar ook over superieure eigenschappen beschikken. De belangstelling van de Europese (verf)industrie is dan ook groot. Op dit moment zijn er tientallen samenwerkingen met toonaangevende producenten en dat aantal groeit snel."

"Biorizon heeft in 2020 spin-off Relement gelanceerd die op commerciële schaal het ingrediënt MPA voor een 100% biobased alkyd coating gaat produceren. Biorizon’s doel om vanaf 2025 commerciële productie van bio-aromaten mogelijk te maken, wordt dus nu al realiteit en de komende tijd zullen andere bio-aromaten volgen. Daarom werken we op de Campus samen aan een Biorizon Applicatie Centrum waar bio-aromaten worden ontwikkeld en toegepast in samenwerking met fabrikanten van diverse grondstoffen en applicaties. De interesse vanuit de industrie geeft daarbij richting."

"Een ander interessant project waar wij als Campus in participeren is ZCORE, dat mede mogelijk wordt gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg in het kader van OPZuid. Van zeewier is bekend dat het veel waardevolle stoffen bevat. Wat minder bekend is, is dat zelfs de reststromen een uitstekende grondstof zijn. In het ZCORE-project van Biorizon onderzoeken we met onder meer TNO en Relement hoe zeewierreststromen kunnen worden ingezet voor de productie van bio-coatings met superieure eigenschappen ten opzichte van hun fossiele tegenhangers."

"Tot slot is sinds 2015 het KLAC bij ons gevestigd: het kleurenapplicatiecentrum van Center of Expertise Biobased Economie van Avans Hogeschool en Hogeschool Zeeland. Dit centrum doet onderzoek naar natuurlijke kleurstoffen, zoals rode kleurstof uit maïs, zwarte kleurstof uit tuinbonen, gele kleurstof uit uienresten en blauwe kleurstof uit algen. Het doel is om van kleurstoffen pigmenten te maken die geschikt zijn voor bijvoorbeeld verf en bioplastics."

"Voor de transitie naar een circulaire verf- en inktindustrie zijn grondstoffen, technologie en faciliteiten nodig. Met name het ontwikkelen en opschalen van deze technologie en faciliteiten is geen sinecure: de hele keten moet bereid zijn tot samenwerking en het vraagt grote investeringen en een lange adem. Er is op dit moment vanuit de industrie dus al veel interesse in biobased ingrediënten, maar het is nu de hoogste tijd om samen in de keten op te schalen! Ik wil de vraag dus omdraaien: wat gaat de verfindustrie doen om te zorgen dat duurzame grondstoffen in industriële hoeveelheden snel beschikbaar komen en ingezet kunnen worden? Participeer, investeer, lobby! Kortom: pak je rol in de transitie en wordt koploper, en spekkoper! Ik nodig je uit op de Campus om hier samen mee aan de slag te gaan."   

Bron: Verf & Inkt Magazine VVVF