Samen de circulaire economie versnellen

04-04-2024

BIO-CAPPP MKB vouchers voor de ontwikkeling van biobased innovaties

Als u op zoek bent naar bio-aromatische samples (afgeleid van suiker of lignine) om te testen in uw producten en/of als u ondersteuning kunt gebruiken bij de ontwikkeling van toepassingen, variërend van haalbaarheidsstudies tot prototype/pilotschaal, biedt het BIO-CAPPP project MKB innovatievouchers om uw innovaties te ondersteunen.

De BIO-CAPPP Voucherregeling

BIO-CAPPP projectpartners VITO, Centexbel en TNO kunnen de volgende vouchers toekennen:

  1. Voucher 1 ter waarde van €10.000 om de haalbaarheid van grondstoffen/toepassingen voor MKB-bedrijven in te schatten.
  2. Voucher 2 ter waarde van €20.000 voor het inschatten van de haalbaarheid en proof of concept van grondstoffen/toepassingen voor het MKB.
  3. Voucher 3 ter waarde van €50 000 voor het uitvoeren van effectieve grootschalige testen voor eerste prototype-toepassingen.

Het voucherproces begint met een oriënterend gesprek waarin de details van het vouchersysteem en de reikwijdte van het project worden besproken. MKB-bedrijven gevestigd in het Interreg VL-NL programmagebied (zie onderstaande afbeelding) die de mogelijkheden van deze voucherregeling willen bespreken, kunnen hun interesse kenbaar maken door een e-mail te sturen naar vouchersbiocappp@vito.be.

 

BIO-CAPPP: Biorizon Center for Applications & Products with Premium Properties

Het BIO-CAPPP project gaat samen met bedrijven, experts en studenten hernieuwbare aromaten ontwikkelen en toepassen in concrete producten. Samen zullen de projectpartners de commerciële productie van bio-aromaten mogelijk maken en de markt voor duurzame producten met hoogwaardige eigenschappen stimuleren.

In het Biorizon Applicatiecentrum kunnen MKB-bedrijven tegen gunstige voorwaarden samenwerken met experts en studenten om bio-aromaten toe te passen in producten voor onder andere de bouw- en textielsector. De bio-aromaten maken deze producten niet alleen duurzamer, maar ook functioneler met hoogwaardige eigenschappen.

Daarnaast verankeren de partners de ontwikkelde kennis en vaardigheden in onderwijsprogramma's, zodat de werknemers van de toekomst de duurzame innovaties in bedrijven in de praktijk kunnen brengen.

Projectpartners

In het BIO-CAPPP project werken partners uit Vlaanderen en Nederland intensief samen.

Projectleider VITO uit Vlaanderen en TNO uit Nederland werken al sinds 2013 samen aan de technologische ontwikkeling van bio-aromaten uit suikers, lignine en ongeraffineerde afvalstromen onder de vlag van Shared Research Center Biorizon. Het Vlaamse CENTEXBEL en Avans Hogeschool / MNEXT uit Nederland zullen samenwerken met VITO om innovatieve toepassingen te ontwikkelen op basis van de bouwstenen afkomstig van lignine en suiker, met een specifieke focus op de bouw- en textielsector. Kamp C uit Vlaanderen zal eindgebruikers, de bouwsector en lokale overheden informeren, inspireren en ondersteunen in het gebruik van de duurzame innovaties. De Green Chemistry Campus is de centrale ontmoetingsplaats van het project waar ondernemers, overheden en kennisinstellingen samenwerken om de biobased en circulaire innovaties op te schalen en waar burgers de transitie kunnen ervaren in het experience center.

Contact

Voor meer informatie over het BIO-CAPPP project en de mogelijkheden van het Biorizon Applicatiecentrum om bio-aromaten te testen in concrete producten, kunt u contact opnemen met BIO-CAPPP projectmanager Kelly Servaes van VITO via kelly.servaes@vito.be of +32 (0)4 93 31 87 46. Voor meer informatie over de MKB Innovatievouchers kunt u contact opnemen via: vouchersbiocappp@vito.be.

Interreg Vlaanderen-Nederland

Het BIO-CAPPP project heeft een totaal budget van €4,3 miljoen en wordt mede gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, VLAIO, de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Noord-Brabant en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.