Samen de circulaire economie versnellen

28-09-2023

Ambities delen voor duurzame, composteerbare verpakkingen

Elkaar helpen groeien in circulaire ambities. Dé reden voor Bio4Pack om zich enkele jaren geleden aan te sluiten als lid van de Campus. Directeur Patrick Gerritsen: “De Campus heeft veel expertise en mogelijkheden om innovaties voor verduurzaming te stimuleren.” Zelf maakt Bio4Pack direct impact in de grondstoffentransitie met hun duurzame biobased en composteerbare verpakkingen.

“Recycling is een doodlopende weg”, stelt Patrick. “De Nederlandse consument kan goed het afval scheiden. Maar, recyclen is een ander verhaal. Slechts 18% van de verpakkingen belandt in de oranje PMD-bak of -zak.” Bij Bio4Pack zorgden ze voor een passende oplossing. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt namelijk duurzame composteerbare en biobased verpakkingen.

Verpakkingen voor én door Moeder Natuur

“Geen rietjes, bekers of bordjes,” legt Patrick uit, “maar verpakkingen voor chips, chocolade, fruit, groente of dranken. Daar focust Bio4Pack zich op. Alleen mogen we met onze composteerbare verpakkingen niet in elk Europees land in de groene GFT-bak. Hoewel we juist milieutechnisch beter zijn voor Moeder Natuur dan de conventionele verpakkingen.”

“Enerzijds produceren we met zo min mogelijk CO2-uitstoot en zijn we niet afhankelijk van aardolie. We gebruiken namelijk natuurlijke grondstoffen, zoals suikers, zetmeel of cellulose voor onze verpakkingen. Anderzijds breken onze producten weer af tot CO2 en water. Die voordelen worden niet door iedereen erkent. Zeker niet door de afvalindustrie. Die willen zo snel mogelijk geld verdienen. En dat kan alleen door afval te verbranden”, voegt Patrick toe met een kritische noot.

Verpakkingen op de thuis-composthoop

Maar, dat houdt de ambities van Bio4Pack niet tegen. Ze kijken verder, naar de toekomst. “Zo hebben we sinds kort een nieuwe lamineermachine in huis waarmee wij composteerbare, meer-laagse folies kunnen maken”, vertelt een enthousiaste Patrick. “Denk aan verpakkingen voor chocolade of chips. Die kunnen straks gewoon op de thuis-composthoop, waarbij het folie binnen 26 weken volledig afbreekt tot CO2 en water. Dan zijn we niet meer afhankelijk van de afvalindustrie. ‘Plastic’ vergaat dan gewoon bij jezelf, thuis. Hoe mooi is dat?!”

“De consument is niet meer de consument van 25 jaar geleden,” constateert Patrick. “We zijn duurzamer geworden. En dat er te veel plastic afval is, dat zien ze ook. Maar, er is nog een wereld te winnen als het gaat om bioplastics. Op de Campus vinden bedrijven met dezelfde ambities elkaar. Er is veel kennis en zijn diverse mogelijkheden om innovaties op dit gebied te laten plaatsvinden. Alleen samen maken we impact op het milieu!”