Samen de circulaire economie versnellen

22-10-2015

ING noemt GCC belangrijke succesfactor in economische groei regio

Uit het recent verschenen rapport van ING 'Regiovisie West-Brabant en Zeeland' blijkt dat nieuwe technologieën, zoals die op de Green Chemistry Campus worden ontwikkeld, een bovengemiddelde impact hebben op het bedrijfsleven in de regio. Dit zorgt er mede voor dat West-Brabant ondanks de sluiting van Philip Morris bovengemiddeld scoort voor wat betreft economische groei en dat deze groei naar verwachting ook in 2016 door zal zetten. ING waarschuwt echter dat de kansen die de biobased economy de regio biedt alleen verzilverd kunnen worden als zowel het bedrijfsleven als de beroepsbevolking mee weten te transformeren en als er fors wordt ingezet op innovatie.

Zoektocht naar nieuwe materialen constante drijfveer voor innovatie

Uit het ING-rapport"Voor de industrie is de zoektocht naar nieuwe materialen en nieuwe toepassingen uit bestaande materialen en reststromen een constante drijfveer voor innovatie. Die zoektocht vindt onder meer plaats op het industriepark in Moerdijk en op de Green Chemistry Campus. Ook elders in de keten profiteren bedrijven van de opkomst van nieuwe materialen. [...] Energieopwekking via pyrolyse is een andere innovatie, hieraan werkt het op de Green Chemistry Campus gevestigde Nettenergy."

Green Chemistry Campus werkt aan 3 van ING's 'Big 7' technologieën

ING heeft eerder de 7 belangrijkste technologieën richting 2025 benoemd (zie figuur, klik om te vergroten). Op de Campus werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen aan 3 van de 7 'Big 7' technologieen:

  1. Nieuwe materialen
  2. 3d printing
  3. Alternatieve energie

Green Chemistry Campus Cases

  1. Campus vestiger NNRGY Crops ontwikkelt nieuwe materialen zoals papier, plastic en beton vervaardigd uit het snelgroeiende gewas olifantsgras, dat uitstekend gedeid op braakliggende grond. NNRGY Crops is momenteel met partners een 3d-printtechniek aan het ontwikkelen om bio-beton en bio-plastic te printen.
  2. Ook vestiger Millvision richt zich op nieuwe materialen uit hernieuwbare grondstoffen, zoals onder meer een vangrail uit bermgras en een biobased meubellijn uit tomatenstengels, maïsstengels en hennep.
  3. Nettenergy heeft een mobiele pyrolyse installatie ontwikkeld om waardevolle groene bouwstenen op locatie uit agrarische reststromen te halen. Deze PyroFlash installatie produceert continu vier producten: droge pyrolyse olie, bio char, hout azijn en houtgas. De mobiele fabriek voorziet in zijn eigen energiebehoefte. 
  4. Het op de Campus gevestigde kleuren applicatiecentrum (KLAC) werkt aan duurzame kleurstoffen uit plantaardige reststromen voor toepassing in kunststoffen, coating, leer, textiel, papier en karton.
  5. Campus vestiger Aiforo is namens waterschap Brabantse Delta projectleider in een wereldwijd unieke proef om bio-plastic uit afvalwater te maken.
  6. Tot slot mag ook Shared Research Center Biorizon niet onvermeld blijven. Biorizon, een initiatief van TNO, het Vlaamse VITO en de Green Chemistry Campus, onderzoekt samen met bedrijven en kennisinstellingen hoe aromaten uit plantaardige reststromen ontwikkeld kunnen worden. Veertig procent van alle materialen om ons heen bevatten aromaten en tot op heden worden deze vervaardigd uit fossiele bronnen die bijdragen aan klimaatverandering. De impact van biobased aromaten is dus enorm. Dat ziet ook de industrie: komende maand verwelkomt Biorizon industriële partijen uit heel Europa op haar jaarlijkse event en onlangs is Biorizon's Waste2Aromatics project genomineerd als Enlightenment of the Year 2015

Alle reden om te investeren in de wereldwijd unieke Biobased Delta

Bovenstaande data en innovaties geven reden tot optimisme: alle parameters zijn aanwezig om van de Biobased Delta, waar de Green Chemistry Campus deel van uitmaakt, een wereldwijd toonaangevende regio te maken voor biobased innovaties die zowel de industrie als de maatschappij dienen. Deze video, gemaakt door het Dutch Research Institute for Transitions van de Erasmus Universiteit Rotterdam, licht de wereldwijd unieke positie van de Biobased Delta toe en geeft aan wat ervoor nodig is om een wereldwijde koploper te worden.

Om deze koppositie te realiseren, zullen ondernemers, overheid en onderwijs hun krachten moeten (blijven) bundelen en voor de lange termijn een consequent beleid moeten voeren waar vastberadenheid, ambitie en daadkracht uit spreekt. Zie in dit kader ook het Actieplan Economische Structuurversterking dat de regio begin dit jaar aan minister Kamp aanbood. De biobased economy maakt hier een prominent onderdeel van uit. 

De ondernemers op de Green Chemistry Campus werken al volop aan de transformatie naar een biobased economy. Het ING-rapport laat nu zien, dat dit niet alleen de ondernemers dient, maar ook de economische groei en veerkracht van de regio als geheel. Alle reden dus om gezamenlijk vol in te zetten op de biobased economy zodat de regio wereldwijd koploper wordt.

Bronnen: