Samen de circulaire economie versnellen

14-04-2014

Nederland en België werken samen aan biobased industrie

De chemische industrieën van Bergen op Zoom en Antwerpen hebben contact gelegd voor een samenwerking om een biobased economy te realiseren. Dat zei de Vlaamse Premier Kris Peeters.

In Bergen op Zoom werkt de chemische industrie nu al aan innovaties op het gebied van de biobased economy. Op de Green Chemistry Campus ontwikkelen bedrijven, overheden en kennisinstellingen chemische industrie op basis van natuurlijke grondstoffen. Deze organisaties ontwikkelen er onder andere bioplastics, biobrandstoffen, meststoffen en zelfs afbreekbare plantenpotten.

De Green Chemistry Campus valt onder ‘Biobased Delta’, het samenwerkingsverband voor chemische biobased industrie in Zuidwest Nederland.

BlueChem

In Antwerpen wordt nu een soortgelijk initiatief opgericht. Het Vlaamse ‘BlueChem’ moet een incubator worden voor duurzame chemie in Vlaanderen. De minister-president hoopt dat de samenwerking beide initiatieven kan versterken. BlueChem wordt waarschijnlijk eind 2016 gerealiseerd.

In januari startte de Biobased Delta al een samenwerking met het Franse Industries & Agro-Ressources. Dit is een vereniging van bedrijven en organisaties voor de verwaarding en non-food toepassing van grondstoffen uit de agro-industrie.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven