Samen de circulaire economie versnellen

20-01-2014

Nederland & Frankrijk gaan verregaand samenwerken in BBE

Vandaag, maandag 20 januari, ondertekenen de Nederlandse Biobased Delta en het Franse Industries & Agro-Ressources een ‘Memorandum of understanding’, waarin beide partijen een verregaande samenwerking aankondigen om de biobased economy te versnellen. Zij doen dit ter gelegenheid van het bezoek van de Franse president François Hollande aan Nederland.

Dominique Dutartre, Willem Sederel en Ben de Reu tekenen in aanwezigheid van president Hollande en minister president Rutte een Memorandum of Understanding (foto: René de Gilde)

Binnen de Biobased Delta (Zuidwest-Nederland) en Industries & Agro-Ressources (regio’s Picardie en Champagne-Ardennes) werken bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen aan de biobased economy, waarin groene grondstoffen de rol overnemen van fossiele grondstoffen, zoals olie.

Beide regio’s onderzoeken en ontwikkelen toepassingen van groene grondstoffen. Zij doen dit vanuit eigen invalshoeken, die complementair zijn aan elkaar.

De Biobased Delta richt zich op teelt en verwaarding van groene grondstoffen, R&D, productie van biobased bouwstenen voor de chemie, materialen, coatings en vergroening van de procesindustrie door het sluiten van kringlopen. De focus bij Industries & Agro-Ressources ligt op het verwaarden van agrarische producten, zodat de industrie ze kan toepassen als nieuwe generatie biobrandstoffen, bio-chemicaliën, biomaterialen en bio-ingrediënten. In de samenwerking tussen de regio’s versterken deze kenniscomponenten elkaar.

Samen zijn de Nederlandse en Franse regio’s goed in staat om de transitie naar de biobased economy te versnellen. De Biobased Delta is koploper in Nederland, terwijl de regio’s Picardie en Champagne-Ardennes al 25 jaar ervaring hebben met het verwaarden van agrarische producten.

De Biobased Delta en Industries & Agro-Ressources gaan samenwerken op het gebied van informatie-uitwisseling, projectmanagement, innovatie, R&D en de implementatie van high tech projecten. Ook gaan de clusters samen subsidieaanvragen doen voor Nederlandse, Franse of Europese fondsen.

De duur van de overeenkomst is drie jaar. De eerste gesprekken over bio-aromaten – een belangrijke grondstof voor de chemische industrie – zijn inmiddels gevoerd. Na twee jaar maken de Biobased Delta en Industries & Agro-Ressources de balans op. Dan zijn de eerste gezamenlijke projecten van de grond gekomen.

Bron: Biobased Delta