Samen de circulaire economie versnellen

17-05-2017

Petra Koenders nieuwe directeur Green Chemistry Campus

De Green Chemistry Campus heeft per 1 juni 2017 een nieuwe directeur: Petra Koenders. De afgelopen jaren stond zij aan het roer van het Center of Expertise Biobased Economy. Vanuit die rol heeft ze uitgebreide ervaring opgedaan met het faciliteren van biobased innovaties en is ze goed bekend met het nationale en internationale netwerk, zowel op bestuurlijk, als op kennisinhoudelijk en bedrijfsmatig niveau. Dat maakt haar volgens de raad van commissarissen en aandeelhouders van de Campus bij uitstek geschikt om de Campus de komende jaren verder uit te bouwen.

De afgelopen vijf jaar stond Paul Nijskens, voormalig directeur van REWIN, aan het roer van de Campus. Onder zijn leiding is de Campus uitgegroeid tot een incubator die een totaaloplossing biedt voor innovatieve biobased ondernemers die opereren op het snijvlak van agro en chemie. Om dit succes nog verder uit te bouwen, hebben bedrijven, lokale overheden en de provincie Noord-Brabant afgelopen december besloten om nieuwe samenwerkingen op te zetten en deze kracht bij te zetten met nieuwe investeringen. Petra Koenders zal samen met het team richting geven aan deze nieuwe koers.

Samenwerken aan een biobased ecosysteem van wereldklasse

De opschaling van de Campus past in een breed gedragen ambitie om ondernemers een wereldwijd uniek biobased ecosysteem te bieden in de driehoek van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland: de Biobased Delta.

Verrijking van het totale ecosysteem als uitgangspunt

De Campus zoekt bedrijven die mogelijk baat hebben bij een vestiging op de Campus én bedrijven die een verrijking zouden zijn van het totale ecosysteem. Doordat alle partners binnen de Biobased Delta dit doen en doordat bedrijven gebruik kunnen maken van de faciliteiten van álle toplocaties, zorgen we er gezamenlijk voor dat bedrijven op de best mogelijke manier worden geholpen, of dat nu op de Campus is of elders in het ecosysteem. Uniek is dat ook industriële partijen uit de regio de Campus gaan helpen om innovatieve ondernemers te scouten en te coachen op het gebied van marktgerichte biobased toepassingen en -technologie.

Hoogwaardige faciliteiten en incubator services

Bedrijven die zich op de Campus vestigen, krijgen toegang tot laboratoria van wereldklasse en prettige werkruimtes. Binnenkort komt er een eigen toegang en een demoruimte om op te schalen zodat bedrijven aan kunnen tonen dat het mogelijk is om een consistent product te leveren in een continu proces.

De dienstverlening van de Campus beperkt zich niet tot het leveren van fysieke faciliteiten. Zo helpt de Campus bijvoorbeeld ook met het vinden van een oplossing voor bedrijven met een substantiële financieringsvraag. Bovendien zorgt de Campus voor kennisontwikkeling door bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen actief met elkaar te verbinden en door te werken aan thematische clusters en onderzoeksprogramma's, zoals bijvoorbeeld het succesvolle Shared Research Center Biorizon.

Genoeg mooie ontwikkelingen en ambitieuze plannen dus waar de nieuwe directeur voortvarend mee aan de slag zal gaan.