Samen de circulaire economie versnellen

02-02-2015

Minister Kamp neemt Actieplan Economische Structuurversterking in ontvangst

Op dinsdag 3 februari neemt minister Henk Kamp (EZ) in Bergen op Zoom het Actieplan Economische Structuurversterking in ontvangst. In dit plan staan concrete aandachtsgebieden die de economie van de Deltaregio kunnen bevorderen. Willem Sederel, directeur van de Biobased Delta, licht de kansen op het gebied van biobased economy toe.

In het actieplan wordt de biobased economy namelijk beschouwd als een van de kansrijke sectoren voor de regio.

'De verduurzaming van onze economie is een noodzaak, maar tegelijkertijd een geweldige kans voor een duurzame economische structuurversterking. Zuidwest-Nederland heeft deze handschoen opgepakt door fors in te zetten op de Biobased Economy. Door jarenlange samenwerking ligt er inmiddels een ambitieus en gedragen businessplan, waar triple helix-partners onder de noemer Biobased Delta samenwerken aan versterking van onze nationale koploperspositie, met een sterke focus op: groene grondstoffen, groene bouwstenen (‘agro meets chemistry’) en de vergroening van de procesindustrie. De aanpak van die drie thema’s gebeurt onder andere via de versterking van de faciliteiten voor zowel R&D en innovatie, als productie op campussen en toplocaties.'

Minister Kamp ontvangt het Actieplan Economische Structuurversterking uit handen van burgemeester Frank Petter en gedeputeerden Bert Pauli (Noord-Brabant) en Ben de Reu (Zeeland). Naast acties op het gebied van de biobased economy, sluiten de projecten in het actieplan aan op de sectoren Maintenance, Logistiek, Energie en Grondstoffen, Human Capital, Ondernemerschap en Bereikbaarheid. Onder elk van deze actiegebieden hangen concrete, direct te starten of te versnellen projecten.

Het Actieplan Economische Structuurversterking is een samenwerking tussen het regionale bedrijfsleven, de gemeente Bergen op Zoom, provincie Noord-Brabant, provincie Zeeland, het ministerie van Economische Zaken, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de Regio West-Brabant (RWB), REWIN, Strategic Board Delta Region en Philip Morris.

Bron: Biobased Delta