Samen de circulaire economie versnellen

05-10-2012

Vijf nieuwe vestigers bij het officieel in gebruik nemen van Campus Innovation Center

Een jaar geleden rond deze tijd werd de Green Chemistry Campus, de incubator voor biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie op het terrein van SABIC in Bergen op Zoom, officieel geopend.

Nadat de eerste bedrijven hun plek hadden gevonden, is afgelopen jaar hard gewerkt aan de realisatie van het Campus Innovation Center (CIC), dat het hart vormt van de Green Chemistry Campus. Het CIC is een eigentijdse werkplek met ruimte voor Open Innovatie, voor samenwerking en business creatie. Bij de officiële ingebruikname van het centrum stonden maar liefst vier nieuwe bedrijven en één kennisinstelling klaar om hun intrek te nemen.

Via een korte officiële ceremonie met een selecte groep ondernemers en bestuurders is het CIC donderdag 4 oktober in gebruik genomen. Bert Pauli, gedeputeerde Noord-Brabant: “Op de campus werken overheid, bedrijven en onderwijs/kennisinstellingen vanaf het eerste idee intensief samen. Concreet zie je dit door de vestiging van TNO als eerste kennisinstelling, die direct met de ondernemers kan werken aan biobased projecten. We zijn er trots op dat nu ook het Centre of Expertise Biobased Economy van AVANS Hogeschool, zijn plek op de campus krijgt en natuurlijk op de andere vier bedrijven die deze sprong naar Open Innovatie wagen.” Bij de officiële ingebruikname bekrachtigden alle bedrijven en kennisinstellingen hun vestiging op de Green Chemistry Campus door hun logo’s op de boom in het CIC te bevestigen.

Partners en initiatiefnemers van de Green Chemistry Campus zijn de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Bergen op Zoom, SABIC en de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant, die ook de directie voert van de campus en verantwoordelijk is voor de acquirering van de bedrijven. De aanwezigheid van alle onderdelen van de Triple Helix levert slechts een jaar na de opening van de Green Chemistry Campus al de voorspelde kruisbestuiving en concrete resultaten op. De gevestigde kleine en grotere bedrijven zien de samenwerking en de komst van nieuwe biobased innovators dan ook met belangstelling en vertrouwen tegemoet.

Nieuwe vestigers

De nieuwe vestigers van de Green Chemistry Campus zijn:

  1. Bioclear, experts in biologische oplossingen van vraagstukken op het gebied van groene productieprocessen, bio-energie, bodem- en waterkwaliteit,microbiële veiligheid en procescontrole. Op de campus gaan ze zich richten op businesscases om uit afval en reststromen, groene chemicaliën te ontwikkelen. Maurice Henssen, directeur Business Development van Bioclear: “Voor Bioclear is het prettig om in Zuid-Nederland een goede uitvalsbasis te hebben. Als Bioclear willen we op de Green Chemistry Campus onder meer projectmatig met andere ondernemers aan de slag om samen biobased materialen en productietechnologie te gaan ontwikkelen. We zijn overtuigd dat biologische processen c.q. natuurlijke processen een belangrijke rol spelen in het creëren van oplossingen.”
  2. Alpha-Enzymes is een jong en dynamisch bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld waarmee biochemische producten uit biomassa gehaald kunnen worden. Ze specialiseren zich daarbij op betaalbare enzymen en op het scheiden van bio-chemicaliën. Deze kunnen als bouwstenen dienen voor bioplastics, bio-lijmen of wasmiddelen.
  3. Ook het bedrijf Millvision heeft haar weg gevonden naar de Green Chemistry Campus. Het toonaangevende bedrijf met papier/pulptechnologie, milieutechnologie en biochemie als speerpunt, heeft een goede reputatie als het gaat om innovatie daadwerkelijk om te zetten naar business via een marktintroductie.
  4. RetoPlast is een gerenommeerd, internationaal bedrijf dat zich richt op het verwerken en recyclen van plastic, inclusief de bijbehorende logistiek. RetoPlast neemt haar intrek op de Green Chemistry Campus met als doel ’s werelds eerste commercieel haalbare biobased blowmolding HDPE op de markt te brengen.
  5. Avans hogeschool heeft op de campus het Centre of Expertise Biobased Economy opgezet. Het centrum biedt bedrijven, zowel op als buiten de campus, faciliteiten en hulp om expertise op te doen over biobased ontwikkelingen. “Wij willen in samenwerking met de bedrijven zorgen voor het ontwikkelen, delen en borgen van kennis in deze materie,”zegt Han van Osch van Avans. “Onze aanwezigheid op de Green Chemistry Campus maakt dat mogelijk.” Het Centre of Expertise werkt nauw samen met andere kennisinstellingen zoals de Wageningen Universiteit, HZ University, HAS Den Bosch en ROC West-Brabant.

Naast bovengenoemde bedrijven, zijn de volgende bedrijven afgelopen jaar reeds gevestigd op de Green Chemistry Campus; BioTorTech, Rasenberg, Geurtz, C2Circle en onlangs nog TNO. Deze onafhankelijke onderzoeksorganisatie trad in juni 2012 toe tot de campus en levert nu al toegevoegde waarde voor de bedrijven op het gebied van recycling van oplosmiddelen, productie van specifieke bouwstenen en toepassen van natuurlijke vezels.