Business Accelerator
voor de opschaling van
Bio-circulaire Innovaties

12-10-2020

Cycling4Climate

Op maandag 12 oktober neemt interim directeur marketing & sales Marcel Ernes van de Green Chemistry Campus deel aan het initiatief Cycling4Climate. In 4 dagen - 12 tot en met 15 oktober 2020 - fietst initiiatiefnemer en klimaatgezant Marcel Beukeboom van het heden naar de toekomst. De Green Chemistry Campus vormt het beginpunt van de fietstocht en Marcel Ernes zal Marcel Beukeboom alles vertellen over bio-circulaire innovaties en de rol die de Campus speelt bij de opschaling hiervan. 

Van mondiaal probleem naar lokale oplossing

Klimaatverandering is een lange termijncrisis. De link met menselijk gedrag is door wetenschappers onomstotelijk bewezen. Dit is zorgwekkend vanwege de snelheid waarmee de mensheid deze invloed aanwendt. Tegelijkertijd is het hoopvol: er kan dus ook iets aan worden gedaan. Dit heeft inmiddels geleid tot internationale afspraken zoals het klimaatakkoord van Parijs in 2015. En tot uitwerking in plannen als de Europese Green Deal en het Nederlandse klimaatakkoord. Allemaal geduldig papier. De echte verandering moet in de praktijk plaatsvinden. Klimaatgezant Marcel Beukeboom, die zich normaalgesproken bezighoudt met het maken van internationale afspraken, gaat op zoek naar voorbeelden van lokale actie. Er gebeurt namelijk al heel veel in de praktijk. Verhalen die het verdienen om verteld te worden. Verhalen die illustreren dat we dit kunnen. Als we het zien, als we het willen, als we het doen. Samen.

Langs de rand van het nieuwe Nederland

Daarom stapt Marcel Beukeboom op 12 oktober in Noord Brabant op zijn fiets om na vier dagen in Groningen uit te komen. De route die hij volgt is die van +1 NAP, als symbool voor de kustlijn van het Nederland dat we overhouden wanneer we wèl terugvallen in oude gewoontes. Onderweg spreekt hij met de vele bouwers van het Nederland dat we voor ons zien: schoon, gezond en veerkrachtig. Die bouwers vertellen hem het positieve verhaal van de hoop: het kàn, als we maar willen. En als we maar doen!

Van fiets naar film

Zowel de route langs al deze mooie plekken in Nederland, als ook de inspirerende gesprekken met deze optimistische aanpakkers, vormen de basis voor een serie filmpjes waarmee dit verhaal ook na deze vier dagen verteld kan blijven worden. Via sociale media, op de nationale televisie, op scholen en als onderdeel van internationale publieksdiplomatie. De tocht is opgedeeld in vier etappes en kent als thema’s: 1. energie, 2. gebouwde omgeving, 3. mobiliteit en 4. landbouw & voedsel. Het grotere verhaal sluit aan bij de Nationale Klimaatweken in oktober.

Klimaatambassadeurs van de toekomst

Nederland heeft maar een Klimaatgezant. Gezien de omvang van de taak is dat veel te weinig. Daarom zal dit jaar begonnen worden met een unieke opleiding tot klimaatambassadeur van de toekomst. Acht jonge, gemotiveerde mensen zullen een jaar lang worden meegenomen in de wereld van de klimaatambassadeur en inzicht opdoen in alle aspecten van de klimaattransitie. Masterclasses van gerenommeerde experts, veldbezoeken en werken aan eigen innovaties en presentaties zijn onderdeel van dit boeiende traject. De fietstocht langs de randen van het nieuwe Nederland is onderdeel van het introductieprogramma. De jonge klimaatambassadeurs in spé werken mee aan de totstandkoming van het verhaal, denken mee over het verspreiden ervan en spelen daarin ook een rol. Training on the job.