Samen de circulaire economie versnellen

01-06-2016

Papier zonder hout, plastic zonder olie, beton zonder cement

Hoe meer grondstoffen voor bouwmaterialen en plastic je dichtbij, hier in Nederland, kunt betrekken, hoe beter je de wereld beschermt tegen milieuschade. Dat is de filosofie van NNRGY in Bergen op Zoom, door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot ‘Groen bedrijf van de Maand’.

Gedeputeerde Bert Pauli (economie) overhandigde de oorkonde vanmiddag aan directeur Jan-Govert van Gilst tijdens het Energie Festival in het Provinciehuis in Den Bosch. 

NNRGY is gevestigd op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom en ontwikkelt van daaruit nieuwe producten en concepten op basis van de grondstof olifantsgras. Van Gilst: ‘Transport van grondstoffen en producten uit verre landen zorgen voor veel CO2-uitstoot. De winning van grondstoffen voor bouwmaterialen en plastic heeft daar een vernietigend effect op de leefomgeving. Vaak wordt er ook onder slechte arbeidsomstandigheden gewerkt’.

Om die redenen vervangt NNRGY producten die schade toebrengen door biobased substituten. Het lokaal telen van de grondstoffen voorkomt transport over grote afstanden. Lokaal transport is bovendien schoner en daardoor minder milieubelastend. Lokale productie en goede arbeidsomstandigheden maken producten ook beter controleerbaar en herleidbaar.

Van Gilst: ‘In Nederland liggen tienduizenden hectares grond onbenut als gevolg van economische tegenwind en agrarische leegstand. Wij telen daar olifantsgras, een gewas dat veel vezels, cellulose en lignine bevat. Hiervan maken we onder meer beton en biologisch afbreekbaar plastic met een lage ecologische voetafdruk en hoge technische prestaties.

Bijzonder is de samenwerking tussen NNRGY Crops en diverse grotere bedrijven in Nederland. Gedeputeerde Pauli: ‘Dit onderstreept nut en noodzaak van het verbinden van het snel schakelende MKB als innovatiemotor en het wat trager schakelende grootbedrijf. Ecologische en economische innovatiekracht ten top’. 

Pauli heeft toegezegd NNRGY Crops te willen faciliteren in de zoektocht naar hectares braakliggende grond om olifantsgras op te verbouwen.