Samen de circulaire economie versnellen

23-02-2017

Nieuwe chemische grondstoffen uit pyrolyse: succesvolle GCC-minor

Studenten van Avans Hogeschool in Breda en Hogeschool Rotterdam hebben in januari 2017 succesvol een minorstudie afgerond die in kaart bracht welke nieuwe chemische grondstoffen succesvol met behulp van pyrolyse kunnen worden gemaakt. Deze minor is een gezamenlijk initiatief van de Green Chemistry Campus en de twee hogescholen. De uitkomst: End of Life Plastics blijken het meest geschikt te zijn voor de productie van transportbrandstoffen, als je het afzet tegen de productie van bio-char uit rijstkaf en de productie van roet uit autobanden.

End of Life Plastics meest geschikt voor productie van transportbrandstoffen

In deze minor is er onderzoek gedaan naar drie potentieel aantrekkelijke pyrolyse/torrefactie processen:

  1. de productie van bio-char uit rijstkaf
  2. de productie van transportbrandstoffen uit End of Life Plastics (ELP)
  3. de productie van roet uit autobanden

Aan de hand van een massa- en energiebalans kon er per proces een economische analyse worden opgesteld. Op basis van deze analyse raden studenten Ryan Pitai (Hogeschool Rotterdam) en Thomas Zegers (Avans Hogeschool) aan om voor het ELP-proces te kiezen. Dit proces biedt de meeste financiële mogelijkheden en heeft hiernaast ook de hoogste conversie ten opzichte van de andere processen. End of Life Plastics kunnen niet gerecycled worden en worden tot dusver ofwel verbrand ofwel gestort op een vuilstortplaats. De kostprijs voor de grondstof is dus erg laag en dit verklaart mede waarom dit proces als meest geschikt naar voren kwam.

Samenwerking GCC met Avans Hogeschool en Hogeschool Rotterdam

Dit minorproject is een onderdeel van de samenwerking tussen de Green Chemistry Campus, Avans Hogeschool en Hogeschool Rotterdam. Doel is om een brug te slaan tussen concrete en actuele vragen vanuit het bedrijfsleven en de behoefte van studenten om een aantrekkelijke minor te kiezen die hen voorbereid op een baan in de (biobased) chemie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderzoek of over de mogelijkheid om úw onderzoeksvraag te laten beantwoorden door studenten? Neem dan contact op met Peter van der Ham via p.vanderham@greenchemistrycampus.com of +31 (0)6 53 76 09 46

NB: zie ook het artikel over een andere succesvolle GCC-minor rond het zuiveren van 2,5-furaandicarbonzuur