Samen de circulaire economie versnellen

28-09-2016

Nieuw project voor groei van biobased MKB en start-ups

Via het INTERREG NWE Programma heeft de Europese Commissie onder de naam "BioBase4SME" een driejarig project gelanceerd. Dit om de ontwikkeling van de biobased economie in Noordwest- Europa te bevorderen. Het project, met een omvang van 5,83 miljoen euro, gaat start-ups en MKB helpen technologische en niet-technologische hindernissen te overwinnen die ze tegenkomen bij het doorontwikkelen van hun biobased onderzoek naar een commerciële innovatie. BioBase4SME biedt trainingen, innovatie 'biocamps', workshops en innovatiecoupons ter waarde van maximaal €100.000. In Biobased4SME werken acht organisaties uit zes verschillende landen samen.

De biobased economie betekent een grote kans voor Europa. In plaats van geïmporteerde fossiele grondstoffen wordt lokaal geproduceerde biogebaseerde feedstock gebruikt om materialen, chemicaliën en energie te produceren. Hierdoor ontstaat een volledig nieuwe kennis- en technologie intensieve economie. Die bovendien een groot werkgelegenheidspotentieel biedt en het milieu aanzienlijk minder belast. De Europese bioeconomie noteerde in 2013 al een omzet van 2,1 triljoen euro, verschafte werk aan 18,3 miljoen arbeidskrachten en heeft een enorm groeipotentieel.

Het BioBase4SME netwerk, bestaande uit experts op het gebied van de biobased economie, gaat MKB uit heel Noordwest-Europa adviseren. De focus ligt daarbij op hoe nieuwe ideeën kunnen worden ontwikkeld tot verkoopbare producten. De genoemde innovatiecoupons kunnen tot maximaal € 100.000 worden gebruikt om technologische ondersteuning te financieren. Bijvoorbeeld bij het opschalen naar de pilot fase, Life-Cycle Assessment (LCA), techno-economische evaluatie, marktonderzoek, feedstock analyse en bedrijfsplanning of een combinatie daarvan.

Dr. Lieve Hoflack, manager van het BioBase4SME project, zegt hierover: "We verwachten tenminste 20 veelbelovende innovaties dichter naar de markt te kunnen brengen. Hetgeen resulteert in nieuwe investeringen en nieuwe banen. Daarnaast zullen we zo'n 200 ondernemers, die actief zijn in de biobased economie, gaan trainen. Dit om hun innovatieve capaciteiten te vergroten. Andere belangrijke projectresultaten zijn een sterk, internationaal netwerk dat ondernemers naar succesvolle innovaties begeleidt. Ook is betere regionale support voor de biobased economie bewerkstelligd, in de zin van innovatie- en investeringsklimaat, regulerend kader en publieke goodwill"

BioBase4SME is het vervolg op het zeer succesvolle project BioBaseNWE (www.BioBaseNWE.org). In dit driejarige project werden in totaal 755 bedrijven begeleid en 30 innovatiecoupons toegekend. Deze waren ter waarde van €10.000-30.000 en bedoeld voor technologische steun aan MKB en start-ups. Het werk dat in het kader van de innovatie coupon regeling werd verricht, had een aanzienlijke hefboomwerking: het leverde de biobased economie voor de komende jaren bijna €71 miljoen aan investeringen en 320 nieuwe banen op.

BioBase4SME is van plan het nog beter te doen!

Namens Nederland is REWIN West-Brabant bij het project BioBase4SME betrokken. Voor meer informatie, kijk op www.nweurope.eu/BioBase4SME