Samen de circulaire economie versnellen

19-03-2018

Nettenergy: minder aardgas nodig door ‘groen gas’ uit biomassa

Groen gas produceren dat dezelfde kwaliteit heeft als aardgas: dat is het doel van Viktor Goes Green en het op de Green Chemistry Campus gevestigde Nettenergy BV. Met subsidies van CrossRoads2 onderzoeken de twee bedrijven welke vergassingstechnologie het meest geschikt is om biomassa te vergassen.

Vergassing is niet nieuw: tweehonderd jaar geleden hadden steden als Amsterdam en Leuven al een netwerk van ‘stadsgas’ of lichtgas. Dat brandbare gas had niet dezelfde kwaliteit als het huidige aardgas, maar het volstond om huizen te verwarmen en gasfornuizen te laten werken. Green gas grijpt terug naar dezelfde technologie, maar met een moderne insteek en op basis van biomassa. Door de temperatuur, de druk en het zuurstofgehalte in biomassa te controleren, ontstaat gas dat dezelfde mogelijkheden biedt als aardgas.

Andere samenstelling

Tot daar de theorie. In de praktijk blijkt het niet zo eenvoudig te zijn om kwaliteitsvol ‘groen gas’ te produceren. De samenstelling is immers anders dan die van aardgas: alle belangrijke elementen zitten er wel in, maar in een andere combinatie. Bovendien bevat groen gas ook overbodige deeltjes, zoals CO₂ en stikstof, die verwijderd moeten worden. Tot nu toe is geen enkel onderzoek erin geslaagd om de juiste vergassingmethode te vinden waarmee aardgaskwaliteit wordt behaald. Daarom gooien Viktor Goes Green en Nettenergy BV het over een andere boeg. Samen bekijken ze of er componenten uit de chemienijverheid zijn die de technologie kunnen verfijnen. Die zoektocht hopen ze binnen hun CrossRoads2-project te kunnen afronden. Als alles naar wens verloopt, eindigt het project met een werkbare (en economisch haalbare) methode om kwaliteitsvol groen gas te produceren. De volgende stap is dan de bouw van een installatie.

In aardgasnet injecteren

Voor hun CrossRoads2-onderzoek kiezen de projectpartners voor een volledig open samenwerking. Ze delen hun vergassingstechnologieën met elkaar en bekijken samen welke het meest geschikt is voor groen gas. Na afloop van het project mogen beide partners de ‘goede’ technologie gebruiken. Op korte termijn hopen de twee bedrijven vooral een samenstelling te vinden die compatibel is met aardgas: zo kan het groene gas mee in het aardgasnet geïnjecteerd worden. Op lange termijn zou de vraag naar aardgas daardoor significant kunnen dalen: een nieuwe stap in de richting van een schone, duurzame samenleving.

Interreg

Dit project komt tot stand via een bijdrage van het Europees programma Interreg V Vlaanderen-Nederland dat via grensoverschrijdende projecten innovatie, duurzame energie, een gezond milieu en de arbeidsmarkt stimuleert. 

     

Meer info: www.viktorgroesgreen.be en www.nettenergy.com