Samen de circulaire economie versnellen

03-11-2014

Nettenergy & Indiaas bedrijf starten joint venture rond biobased brandstoffen

Green Chemistry Campus vestiger Nettenergy en het Indiase Shirke Energy, actief in biomassa, zijn een joint venture gestart rond de PyroFlash technologie van Nettenergy. De samenwerking richt zich op de marketing en licensering van de PyroFlash technologie die biomassa omzet in vloeibare brandstoffen.

Dr. Abhijeet Shirke, Managing Director van Shirke Energy“Wij hebben enorme hoeveelheden biomassa beschikbaar die omgezet moet worden naar een bruikbare brandstof. Briketten en pellets zijn gangbare opties, maar gezien het grote volume van de biomassa en daarmee de hoge transportkosten is het lucratiever om de biomassa om te zetten in vloeibare brandstoffen. Daar gaan we nu de PyroFlash technologie van Nettenergy voor inzetten. We verwachten dat dit de komende 3 à 4 jaar $10 miljoen aan omzet zal genererenOmdat we veel kansen zien in Azië en Afrika zullen we daar fabrieken oprichten."

Rob Vasbinder, Managing Director van Nettenergy is blij met deze internationale doorbraak: “Het kost veel doorzettingskracht om vanuit een concept een succesvol business model op te zetten. Onze PyroFlash technologie heeft veel voordelen: het verlaagt de kosten van het verwerken van biomassa sterk, het concept is schaalbaar en mobiel; dat maakt dat het een attractief business model is."

De PyroFlash technologie van Nettenergy

Nettenergy produceert duurzame energie en grondstoffen uit plantaardige biomassa. Het heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van de innovatieve flash pyrolyse technologie PyroFlash, het produceren van hoogwaardige pyrolyse olie en het toepassen van pyrolyse-olie in dieselmotoren en warmte-krachtkoppeling (WKK). De PyroFlash technologie is uniek in het produceren van droge pyrolyse olie (slechts 3% water, 24MJ/kg). Nettenergy richt zich op lokale markten waarbij de grondstof (hout, gras, gewasresten) voor het pyrolyse proces al aanwezig zijn. Nettenergy wil de eigenaren van deze grondstof (gemeentes, bosbeheerders, landbouwers) in staat stellen zelf elektriciteit en warmte op te wekken. Hiervoor wordt gewerkt vanuit een uniek concept: de mobiele pyrolyse installatie. Deze installatie produceert gelijktijdig bio-olie, bio-char en houtgas; bijna direct nadat de biomassa de installatie in gaat. Het houtgas kan gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit, waardoor de mobiele fabriek in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Er is geen diesel of elektriciteit van buiten nodig en er blijft bij de productie elektriciteit over die aan het energiegrid teruggeleverd kan worden.

De biomassa toeleveringsketen van Shirke Energy

Waar Nettenergy de technologie en de installatie levert, zorgt Shirke Energy voor de beschikbaarheid van biomassa. Anirudhha Shirke, CEO, Shirke Energy benadrukt het belang hiervan: “We hebben hard gewerkt om deze supply chains op te zetten. Dit is een integraal deel van de biomassa industrie. Omzetten van biomassa naar biofuels geeft boeren nieuwe mogelijkheden. We hebben inheemse energiegewassen ontwikkeld die hen een betrouwbare biomassaproductie garanderen."

Brandstofzekerheid, werkgelegenheid & investeringsmogelijkheden

Nettenergy en Shirke Energy willen hun gecombineerde oplossing aanbieden aan overheden en bedrijven die over biomassa beschikken en die de voordelen van brandstofzekerheid en werkgelegenheid willen benutten. Daarnaast nodigen de partners investeerders uit om te participeren in attractieve lange termijn beleggingen. Meer informatie is beschikbaar op http://www.shirkebiofuels.com

Nettenergy benut Innovatievoucher Pilot Plant in Gent

Tot slot is het het vermelden waard dat Nettenergy samen met Nimaro Ageno Consult, dat ook op de Green Chemistry Campus gevestigd is, begin oktober een voucher heeft ontvangen van de Pilot Plant in Gent. De Bio Base Europe Pilot Plant in Gent is volledig toegerust met state-of-the-art apparatuur om op test- en demoschaal proeven te kunnen uitvoeren. Biobased MKB'ers die op labschaal - bijvoorbeeld bij de Green Chemistry Campus - hun procedé hebben getest, kunnen in Gent opschalen. Met innovatievouchers zorgt Bio Base NWE voor de eerste financiele ondersteuning. REWIN West-Brabant, een van de oprichters van de Green Chemistry Campus, zorgt voor de praktische begeleiding. Nettenergy gaat de voucher gebruiken om de eerste stappen richting opschaling uit te werken voor wat betreft de scheiding en verdere zuivering van een productstroom als basis voor biobased chemicaliën.

Foto: Dr. Abhijeet Shirke ontvangt de eerste bio-olie voor de Indiase markt.