Samen de circulaire economie versnellen

12-02-2015

Minister Kamp noemt Nettenergy in Kamerbrief

Minister Henk Kamp noemt Green Chemistry Campus vestiger Nettenergy bij naam in een Kamerbrief over het Actieplan Economische Structuurversterking Zuidwest-Nederland.

Onlangs nam minister Henk Kamp (EZ) in Bergen op Zoom het Actieplan Economische Structuurversterking in ontvangst. In een reactie noemt hij Nettenergy bij naam:

"Een aantal actuele ontwikkelingen laat zien dat de juiste aandachtsgebieden [biobased economy, maintenance, logistiek, energie en grondstoffen, ondernemerschap, human capital, bereikbaarheid, technologieontwikkeling en acquisitie] gekozen zijn om deze doelstelling [betere concurrentiepositie van de genoemde sectoren, een toename van het aantal arbeidsplaatsen, een betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt, een toename van (buitenlandse) investeringen en bedrijven en in een duurzame economie] te bereiken. Zo [...] is het Green Chemistry bedrijf Nettenergy met het Indiase Shirke Energy een veelbelovende joint venture gestart."

De minister doelt op de joint venture rond de PyroFlash technologie van Nettenergy. De samenwerking richt zich op de marketing en licensering van de PyroFlash technologie die biomassa omzet in vloeibare brandstoffen.

De PyroFlash technologie van Nettenergy

Nettenergy produceert duurzame energie en grondstoffen uit plantaardige biomassa. Het heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van de innovatieve flash pyrolyse technologie PyroFlash, het produceren van hoogwaardige pyrolyse olie en het toepassen van pyrolyse-olie in dieselmotoren en warmte-krachtkoppeling (WKK). De PyroFlash technologie is uniek in het produceren van droge pyrolyse olie (slechts 3% water, 24MJ/kg). Nettenergy richt zich op lokale markten waarbij de grondstof (hout, gras, gewasresten) voor het pyrolyse proces al aanwezig zijn. Nettenergy wil de eigenaren van deze grondstof (gemeentes, bosbeheerders, landbouwers) in staat stellen zelf elektriciteit en warmte op te wekken. Hiervoor wordt gewerkt vanuit een uniek concept: de mobiele pyrolyse installatie. Deze installatie produceert gelijktijdig bio-olie, bio-char en houtgas; bijna direct nadat de biomassa de installatie in gaat. Het houtgas kan gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit, waardoor de mobiele fabriek in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Er is geen diesel of elektriciteit van buiten nodig en er blijft bij de productie elektriciteit over die aan het energiegrid teruggeleverd kan worden.

Brandstofzekerheid, werkgelegenheid & investeringsmogelijkheden

Nettenergy en Shirke Energy willen hun gecombineerde oplossing aanbieden aan overheden en bedrijven die over biomassa beschikken en die de voordelen van brandstofzekerheid en werkgelegenheid willen benutten. Daarnaast nodigen de partners investeerders uit om te participeren in attractieve lange termijn beleggingen. Meer informatie is beschikbaar op www.shirkebiofuels.com